Premierul Ludovic Orban şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, au oferit detalii, în debutul şedinţei de Guvern de miercuri, cu privire la capacitatea de testare pentru COVID-19, dar şi despre stocurile de echipamente de protecţie din spitalele româneşti.
În cadrul şedintei de Guvern de miercuri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a oferit detalii despre capacitatea de testare în România.
“Avem în acest moment o capacitate de testare pe aparate de 6.000 teste/zi in 57 de puncte de testare (…) Punctele sunt operaţionalizate sau în curs de operaţionalizare şi din acest motiv facem în jur de 4.500 – 4.700 de testări/zi. Nu ţine doar de capacitatea aparatului, ţine şi de personalul care lucrează pe acest aparat”, a declarat Tătaru.
Prin Unifarm au fost achiziţionate extractoare automate, care cresc semnificativ capacitatea de testare, a precizat şi premierul Ludovic Orban, care a cerut ca acestea să fie repartizate cât mai rapid.
“Avem centre care au o capacitate mai mare şi am dirijat către acele centre şi teste recoltate, cum ar fi de exempu în Deva sau Suceava”, a mai precizat Nelu Tătaru.
Rezultatele testelor, în cel mult 24 de ore. Stocurile de echipamente sanitare ajung pentru 2-3 săptămâni
Premierul Orban i-a cerut ministrului Sănătăţii ca probele să fie trimise în mod echilibrat către centrele de testare: ”În timp ce unele centre sunt suprasolicitate şi din cauza trimiterii de probe prelevate către teste, uneori au un timp de aşteptare mai mare de 24 de ore, iar alte centre de testare au PCR-uri pe care aproape că nu le folosesc. Să existe o justă încărcare, nu să trebuiască să se aştepte într-un centru, iar în altele să nu aibă ce probe să proceseze. Trebuie să asiguraţi o încărcătura optimă pe fiecare centru de testare, în funcţie de capacitatea efectivă pe care o au.”
Nelu Tătaru a promis că va face acest lucru şi nu se va mai aştepta mai mult de 24 de ore pentru un rezultat. Din păcate, în prezent se aşteaptă şi câteva zile până la un rezultat, în unele cazuri.
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că, în acest moment, nu mai există probleme legate de materiale şi echipamente de protecţie. La nivelul unităţilor sanitare, s-a ajuns la un stoc care să ajungă pentru 2-3 săptămâni, fiind realimentat în fiecare săptămână.
Premierul Ludovic Orban a mai atras atenţia că trebuie încurajată producţia autohtonă de echipamente de protecţie, mai ales că multe companii au anunţat deja că produc astfel de echipamente. “Noi trebuie să avem grijă ca aceste companii să aibă acces nediscriminatoriu pe piata de medicamente din România”, a mai declarat Orban.
Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin