Ministerul Sănătății a făcut un anunț prin care a precizat că vaccinurile produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul de diabet.
Conform Strategiei naţionale de vaccinare, aceşti pacienţi se pot vaccina în etapa a II-a.
Anunțul Ministerului Sănătății
„Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienţii cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii. Pacienţii cu diabet au fost incluşi în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranţă”, subliniază MS, marţi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ministerul arată că, în primele 48 de ore după vaccinare, este recomandat ca pacienţii cu diabet să îşi monitorizeze cu atenţie glicemia şi să se hidrateze adecvat.
Dozele de la Pfizer au ajuns la București
Dozele de vaccin produse de compania Pfizer și BioNTech au ajuns la București marți dimineața, în jurul orei 5,00, după ce inițial trebuiau să ajungă luni. Amânarea a avut loc din cauza vremii nefavorabile din Germania.
Astfel, un număr de 128.700 doze de vaccin Pfizer au ajuns la Bucureşti, informează marţi dimineaţa platforma ROvaccinare.
Tranşa alocată pentru Bucureşti, Constanţa, Craiova, Braşov şi Iaşi a ajuns în jurul orei 5,00, pe Aeroportul Otopeni, precizează sursa citată. În jurul orei 10,30, 35.100 doze vor ajunge pe aeroporturile din Cluj-Napoca şi Timişoara.
Conform calendarului de livrare, următoarea tranşă de vaccin de la Pfizer va sosi pe data de 15 februarie.
Mesajul premierului României
Prim-ministru României, Florin Cîțu, a anunțat că dozele de vaccin Pfizer/BioNTech programate luni nu au putut ajunge deocamdată în România din cauza vremii nefavorabile din Germania. “Am vorbit şi cu Ministerul Apărării Naţionale dacă avem noi posibilitatea să aducem aceste doze”, a afirmat premierul, precizând însă că nu va fi necesară reprogramarea persoanelor pentru rapel.