Virgil Popescu, ministrul Economiei a vorbit marți seară, la B1 TV, despre închiderea restaurantelor și despre susținerea acestui domeniu de activitatea din bugetul de stat, dacă criza sanitară se adâncește în perioada următoare.
„Restaurantele vor rămâne închise doar în zonele în care cazurile sunt peste 3 la mia de locuitori, adică acolo unde lucrurile sunt înrăutățite. În rest, până la 50% din capacitate până în 1,5, 30% între 1,5 și 3 și după 3 vorbim de închis. Până la urmă e vorba de protejarea noastră a tuturor și de acolo nu trebuie să facem rabat”, a declarat ministrul, potrivit b1.ro.
Decizia ministrului după protestele împotriva închiderii HORECA
În ceea ce privește nemulțumirile și protestelor împotriva închiderii industriei HORECA, ministrul a declarat că totul se face la recomandarea specialiștilor din Sănătate și că, dacă n-ar reprezenta un pericol, nimeni n-ar pune lacătul pe ușile acestor operatori economici.
„Eu îi înțeleg perfect, numai să înțeleagă și toți antreprenorii din acest domeniu că ce spun medicii, cam trebuie să-i ascultăm…Dacă dânșii spun că acolo este o posibilitate de infectare mai mare trebuie să-i credem ei se ocupă de sănătatea publică și nu putem să punem sub semnul întrebării ceea ce spun ei. Sunt convins că n-ar fi nimeni nebun să închidă HORECA dacă n-ar fi nevoie”, a declarat Virgil Popescu.
Întrebat despre problemele financiare cu care se confruntă toți cei care lucrează în acest domeniu, Virgil Popescu a răspuns că a dat deja drumul unui program granturi, care să susțină HORECA.
„În general HORECA și mare majoritate sunt antreprenori rom\ni, IMM-uri românești, care nu se pot compară cu multinaționalele. Evident că o să gândim o formă de ajutor pentru cei din HORECA. În momentul de față derulăm acel program de 1 miliard de euro. Am dat drumul la schema 1 cu ajutorul de grant de 2000 de euro pentru microîntreprinderi. Funcționează suficient de bine până la ora aceasta…”, a mai spus ministrul.
Virgil Popescu a declarat că domeniul poate fi susținut din punct de vedere economic de stat, chiar dacă pandemia se va întinde până în luna aprilie a anului 2021.
„Evident că putem gândi un șomaj tehnic și pentru perioada următoare, dacă lucrurile se înrăutățesc și din ce în ce mai multe restaurante, în interior se vor închide. Evident că vom susține sectorul HORECA, nu vom lăsa ca oamenii să rămână fără salarii în această perioadă: evident că vom lua măsuri. Am demonstrat că am luat măsuri exact când a fost lockdown-ul parțial, nu numai în Horeca, l-am susținut de la bugetul de stat și sunt convins că vom lua măsurile ferm, imediat, ca să nu avem probleme cu angajații în acest sector”, a mai spus Popescu.