Informații de ultimă oră pe piața financiară. Ultimele date publicate de BNR arată că rezervele valutare ale Băncii au scăzut semnificativ într-o singură lună. Despre ce sume este vorba și care este situația acum?
Banca Națională a României a publicat noi cifre, conform cărora, în luna februarie a acestui an, rezervele valutare la BNR au scăzut cu 1,22 mld. euro, faţă de luna ianuarie, la 41,8 miliarde euro, după ce în cursul lunii au intrat în rezerva băncii centrale 3,22 mld. euro şi au ieşit 4,45 mld. euro.
Mai exact, potrivit sursei citate, intrările de valută în valoare de 3,22 mld. euro au venit din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor inclusiv sumele rezultate din emisiunile unor euroobligaţiuni ale Finanţelor în valoare totală de 2,5 mld. euro, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele, arată datele transmise marţi de BNR.
Pe de altă parte, BNR mai arată că, în paralel, au ieşit rezerve de 4,45 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută inclusiv rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în dolari americani a Ministerului Finanţelor în valoare de aproximativ 2,08 miliarde dolari americani şi altele.
În ceea ce privește nivelul rezervei de aur, aceasta s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,67 mld. euro. De cealaltă parte, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2022 au fost de 47,5 mld. euro, faţă de 48,4 mld.euro la 31 ianuarie 2022.
Ce spun datele publicate de BNR
Referitor la plăţile scadente în luna martie 2022 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 111 milioane euro.
În timp ce rezervele valutare ale BNR scad, Indicele ROBOR continuă să crească. Datele publicate tot marți, de BNR arată că Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 3,87% pe an, de la 3,83% anterior, cel mai mare nivel din ultimii aproape 9 ani.
La rândul său, Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,07%, de la 4,02%, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 4,17% pe an, de la 4,14% pe an.
Amintim faptul că Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022, şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.