Joi, Rusia a participat şi la o reuniune în cadrul OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), după o săptămână întreagă de discuţii bilaterale cu Statele Unite sau în cadrul Consiliului NATO – Rusia.
Rusia e interesată de dialogul cu SUA şi eventual cu NATO, dar nu şi cu Europa
În urma întâlnirii din cadrul OSCE, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a explicat că dialogul dintre Rusia şi Statele Unite reprezintă principalul format de negocieri privind garanţiile de securitate, transmite agenţia TASS.
“”Principalul format (de negocieri privind garanţiile de securitate) este Rusia şi SUA şi puţin Rusia-NATO”, a declarat Serghei Lavrov la Pervîi Kanal, canalul rusesc cu cea mai mare acoperire națională şi controlat de stat.
“Am auzit că americanii şi principalii lor aliaţi vor să obţină ca principala platformă (de negocieri) să fie OSCE, iar în acest sens voi spune că noi nu am înaintat niciun fel de iniţiative la OSCE.
Noi am înaintat propunerile noastre în primul rând principalului jucător, care ia toate deciziile – SUA, şi le-am mai dat NATO, pentru că noi avem cu NATO un pact în vigoare”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.
Niciun fel de informaţii despre negocieri nu au fost trimise oficial nici UE, nici OSCE, a mai precizat Lavrov. Moscova nu a iniţiat discuţiile privind securitatea în Europa la OSCE, unde acest subiect este discutat de mulţi ani şi unde dialogul este redus mereu la situaţia din Ucraina, potrivit ministrului rus de Externe.
Serghei Lavrov îl acuză de lipsă de politeţe pe omologul său european, Josep Borrell
Serghei Lavrov a comentat şi afirmaţiile făcute de Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, care spunea că Rusia urmăreşte prin “provocarea” pe care a lansat-o asupra securităţii europene să creeze diviziuni între Statele Unite şi o Uniune Europeană care să fie “irelevantă”. Lavrov a catalogat aceste afirmaţii drept “emoţionale şi nu foarte politicoase”.
“Toate aceste chinuri de forma o nouă abordare, o autonomie strategică (a UE), un compas strategic, cred că sunt în interesul Europei. (…)
Însă UE nu i se va permite nimic şi americanii au făcut deja totul pentru ca grupul lor ascultător de susţinere şi din NATO, şi din UE să îndrepte tot acest proces spre ideea că NATO este sprijinul securităţii, inclusiv pentru UE”, a mai precizat Serghei Lavrov.
Rusia a trimis SUA propuneri privind arhitectura de securitate europeană care cuprind, în principal, excluderea oricărei noi extinderi a NATO, mai ales către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul ex-sovietic.
Vladimir Putin a acuzat NATO că şi-a încălcat un angajament după încheierea Războiului Rece de a nu se extinde către Est.