Israelul se pregătește intens! A cumpărat pastila anti-COVID produsă de Pfizer

În cursul zilei de joi, Israelul a primit primul transport de pastile anti-COVID produse de Pfizer. Premierul israelian, Naftali Bennett, a declarat că medicamentele vor ajuta țara să treacă peste vârful valului produs de tulpina Omicron. Medicamentele au fost aduse de la Liege, Belgia, cu un avion al companiei El AI.

Presa internațională notează că Ministerul israelian al Sănătății nu a răspuns imediat la solicitarea cu privire la numărul de pastile Paxlovid din primul transport.

Amintim că Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) a autorizat săptămâna trecută tratamentul comercializat de Pfizer sub denumirea de Pavloxid. Potrivit companiei producătoare, medicamentul reduce cu 88% spitalizările şi decesele pacienţilor cu risc ridicat, asta dacă este administrat în primele cinci zile de la apariţia simptomelor de COVID-19. De asemenea, Pfizer spune că testele clinice care atestă eficiența au fost făcute pe mai mult de 2.200 de persoane.

În cursul zilei de miercuri, autoritățile israeliene au raportat un număr de aproape 4.000 de cazuri de infectare, reprezentând ce mai ridicat bilanț din septembrie și până acum. Cu toate acestea, numărul spitalizărilor nu a crescut pe măsură.

Ce presupune tratamentul cu pastila anti-COVID

Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore timp de cinci zile. În fazele doi şi trei ale testelor clinice s-a demonstrat că Paxlovid reduce simptomele grave, spitalizarea şi riscul de deces în 89% din cazuri, atunci când pacienţii primesc medicaţia în fazele incipiente.

Potrivit datelor furnizate de Pfizer, eficienţa pastilei nu ar trebui să fie afectată de apariţia noilor variante, inclusiv a variantei Omicron.

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat în noiembrie că a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea rapidă a medicamentului atunci când acesta va primi aprobarea FDA, iar guvernul israelian are încredere că pastila va fi eficientă în a ţine sub control al cincilea val al pandemiei.

Câte persoane s-au vaccinat complet

Israelul a fost una dintre primele ţări din lume care a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea vaccinului anticoronavirus, ceea ce a făcut ca acest stat să fie printre primele din lume care şi-a vaccinat cu schema completă cea mai mare parte a populaţiei. Circa şase milioane de persoane au primit în Israel schema completă de vaccinare şi peste patru milioane au deja şi cea de-a treia doză (booster), pe care ţara a început să o aplice în vară.

Peste un milion de persoane au refuzat să se vaccineze cu cea de-a treia doză, considerând că primele două sunt suficiente. Cu toate acestea, guvernul israelian este îngrijorat de decizia oamenilor, insistând asupra vaccinării cu schema completă pentru a evita răspândirea coronavirusului. Recent, cercetătorii medicali din Israel au informat că serul injectabil anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer-BioNTech este eficient împotriva noii tulpini Omicron. Conform analizelor din laborator, trei doze de vaccin oferă protecție imunitară împotriva noii tulpini sud-africană.