În cadrul unei conferințe de presă susținută la Ploiești, Raluca Turcan a venit cu o serie de informații pe care foarte mulți români le așteptau. Mai exact, aceasta a vorbit despre legea consumatorului vulnerabil, dar și despre aplicarea acesteia. Ministrul Muncii susține că în cursul săptămânii viitoare vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, care sprijină financiar persoanele şi familiile cu venituri mici pentru plata facturilor la gaze, electricitate sau alte surse de încălzire, care au crescut semnificativ în utlima perioadă și s-ar putea majora și mai mult.
Totodată, ministrul a mai subliniat faptul că foarte mulți români se întreabă de ce este nevoie de legea consumatorului vulnerabil, dar și de unde va găsi Guvernul suficienți bani pentru acest tip de ajutor.
„Partea de sprijin pentru consumatorii vulnerabili este într-o etapă pe care puţini şi-ar fi imaginat-o la începutul anului şi spun lucrul acesta pentru că în secunda în care Guvernul şi-a asumat legea consumatorului vulnerabil, toată lumea întreba: dar ce vă trebuie legea consumatorului vulnerabil şi sigur nu o să găsiţi bani?”, a declarat Raluca Turcan, marţi după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Ploieşti.
Raluca Turcan cere mobilizarea primăriilor pentru aplicarea legii consumatorului vulnerabil
În același timp Raluca Turcan a mai făcut apel la primării să se implice în aşa fel încât actul normativ să poată fi aplicat. Ministrul Muncii susține că primăriile sunt responsabile într-o proporție ”covârșitoare” de implementarea legii, iar relația cu Ministerul Muncii este una esențială.
Potrivit ministrului, este nevoie de o serie de dosare care vor depuse, apoi se va lua legătura cu furnizorii respectivi pentru a se realiza compensarea facturilor. Raluca Turcan a mai subliniat faptul că sunt vizate doar persoanele care îndeplinesc toate criteriile pentru a beneficia de legea consumatorului vulnerabil.
„Săptămâna viitoare vom ieşi cu normele metodologice şi chem şi fac un apel la toate autorităţile locale, în special primăriile, care sunt responsabile într-o proporţie covârşitoare de implementarea legii consumatorului vulnerabil, astfel încât în relaţia cu noi, Ministerul Muncii, care furnizăm bazele de date cu persoanele aflate în situaţii de vulnerabilitate să poată să strângă dosarele, să depună dosarele, să ia legătura cu furnizorii şi să se realizeze acea compensare pe facturi pentru cei care îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de legea consumatorului vulnerabil”, a adăugat Raluca Turcan.