Cererea de aprobare a serului AstraZeneca în Elveția, retrasă! Cum s-a ajuns la această decizie?

Amintim că AstraZeneca a depus cererea la Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Elveţia, Swissmedic, în octombrie 2020, a anunţat joi compania. De atunci, a existat un contact regulat între compania britanică şi Swissmedic, conform informațiilor transmise de dpa-international.com

Swissmedic a declarat în repetate rânduri că nu are suficiente date pentru a aproba medicamentul pentru utilizare la scară largă. Elveţia a comandat iniţial 5,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, însă a donat peste 440.000 din doze către un grup de cinci ţări în curs de dezvoltare, în timp ce aprobarea vaccinului de către autoritatea de reglementare s-a lăsat aşteptată.

Cel mai nou tratament produs de AstraZeneca împotriva SARS-CoV-2

Noul tratament pe care AstraZeneca l-a creat se numește AZD7442 și folosește tehnologia anticorpilor monoclonali. Este vorba despre Tixagevimab și Cilgavimab, cele două proteine care se atașează pe două părți distincte ale proteinei Spike a SARS-CoV-2. Prin această metodă anticorpii au o șansă mult mai crescută de a învinge în lupta împotriva virusului.

Momentan tratamentul se află în analiză la Comisia de cercetare a Agenției Europene a Medicamentului. Deși nu e clar când se va autoriza acest tratament profilactic, reprezentanții EMA au anunțat că vor face tot posibilul pentru validarea cât mai rapidă a tratamentului.

România este una dintre țările cu cel mic număr de vaccinări, această variantă de tratament reprezintă o uriașă oportunitate pentru cele mai expuse persoane. De asemenea, pacienții cu boli cronice precum leucemia, cei care urmează un tratament oncologic cu citostatice sau cei cu boli respiratorii severe pre-existente au o șansă la viață în plus odată cu noua propunere oferită de AstraZeneca.

Tratamentele actuale bazate pe anticorpi oferă protecție de maximum doar 2 luni, în cazul noului tratament, numit AZD7442 oferă o imunitate între 9 luni șu un an. Conform unor studii făcute de compania de medicamente AstraZeneca, riscurile de a dezvolta simptome se reduc cu 77%. Totodată într-o altă analiză a tratamentului pe pacienți confirmați pozitiv si cărora li s-a administrat serul AZD7442, au avut un răspuns la boală în primele 5 zile de la testare.

Metodele folosite până acum nu prea dat roade, deoarece de foloseau medicamente care au fost folosite în trecut în pandemia de SARS din anul 2003 sau în pandemia de MERS în anul 2021. Aceste medicamente folosite sunt vizibil depășite de gravitatea situației actuale, iar acest nou tratament poate fi cheia rezolvării multor probleme cauzate de pandemia de COVID-19.