Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut un anunț important legat de AstraZeneca. EMA a spus că nu a constatat nicio legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinul antiCovid AstraZeneca-Oxford şi tulburări tromboemolice, dar nu exclude o astfel de legătură de cauzalitate.
Agenţia Europeană a Medicamentului a spus că îşi continuă analizele în acest sens, relatează Reuters.
EMA a menționat, într-un comunicat de presă, în care face un bilanţ al monitorizării efectelor secundare ale acestui vaccin, că, în pofida faptului că nu s-a demonstrat o legătură de cauzalitate între vaccinare şi deces, nu exclude o legătură de cauzalitate. Trebuie subliniat că acum acest vaccin și-a schimbat denumirea în Vaxzevria.
Potrivit Agenţiei, cercetările sale nu au permis, în acest stadiu, identificarea unor eventuali factori de risc care să favorizeze formarea unor cheaguri de sânge atipice (tromboză), susceptibile să migreze pentru a bloca vase de sânge în anumite organe (embolie).
Precizări cheie după analiza asupra AstraZeneca
”La ora actuală, supravegherea şi analiza nu au identificat niciun factor de risc specific – vârstă, sex sau antecedente medicale de coagulare a sângelui – în aceste evenimente foarte rare”, subliniază EMA.
Agenţia europeană de reglementare a medicamentelor îşi reiterează astfel poziţia pe care a prezentat-o la 18 martie. Anterior spusese că ”beneficiile (vaccinului) AstraZeneca(-Oxford) în prevenţia covid-19 şi riscul de spitalizare şi deces, depăşesc riscurile unor efecte secundare”. Agenţia a îndeamnat persoanele vaccinate să fie conştiente de această evetualitate rară şi să consulte imediat un medic, în cazul unor siptome care amintesc de cele prezentate în prospect.
Mai multe ţări, între care Franţa, Germannia, Canada şi Spania, de exemplu, au restrâns folosirea vaccinului AstraZeneca-Oxford în cadrul campaniei lor de vaccinare împotriva covid-19. În Germania, utilizarea serului a fost restricționată doar pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani, după mai multe cazuri de formare de cheaguri de sânge. Pentru cei cu vârsta sub 60 de ani care au fost vaccinaţi deja cu o primă doză din acest vaccin, au posibilitatea de a opta. Fie vor să li se administreze o a doua doză, fie să aştepte recomandarea comisiei de vaccinare (STIKO) programată la sfârşitul lunii aprilie.