Potrivit unui raport transmis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), consumul cărnii unui animal tânăr crește riscul de pietre la nivelul rinichilor cu 250%.

Când devine periculoasă carnea de miel? Tudor Ciudodaru: Poate deveni toxică, în anumite condiții

În legătură cu acest raport al OMS, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că problemele apar în momentul în care se consumă carnea unui miel mai mic de 10 kilograme.

„Să vorbim despre carnea de miel, ceea ce este adevărat, are valoare calorică ridicată și poate deveni, să zicem, toxică, dar doar în anumite condiții. Valoare calorică ridicată înseamnă cam 200-300 de kilocalorii la 100 de grame.

Fără discuție, și știți că, mai ales organele, mai ales ficatul, au un conținut important în fier, în zinc, în carnitină, cu rol important energetic. Iar acele cantități mici de calciu, de acid folic și de vitamina E sunt utile.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre componenta proteică importantă și faptul că există grăsimi saturate acolo, cu colesterol cam 80 de miligrame la 100 de grame, putem spune că ar stimula, ar avea rol aterogen. Dar vă dăm și o veste bună, nu numai alea de la OMS, unii consideră carnea de miel un afrodiziac natural.

Problemele apar în momentul în care vorbim despre mielul mai mic de 10 kilograme sau sub 9 săptămâni, pentru că este un conținut ridicat de colagen și oxipurinele fac digestia mai dificilă.

De acest lucru trebuie să se ferească persoanele cu afecțiuni metabolice, care au gută sau afecțiuni gastrointestinale”, a explicat medicul Ciuhodaru la Antena 3.

Cât de mult a crescut prețul cărnii de miel în perioada Paștelui?

În comparație cu anul trecut, în 2023, românii vor trebui să plătească cu cel puţin 30% mai mult pe carnea de miel pe care o vor aşeza pe masa de Paşte.

Deja în 2022, am avut parte de preţurile cele mai ridicate pentru această masă tradiţională din ultimii 18 ani.

Acum un an, preţul la poarta fermei pentru mieii sacrificaţi era de 30-35 de lei pentru un kilogram, însă anul acesta ne putem aştepta, din păcate, la tarife de 40-45 de lei/kilogram.

Aşadar, românii care vor dori să cumpere un miel de 15 kilograme pentru masa de Paște, vor trebui să scoată din buzunar între 600 şi 675 de lei.