Anunţul momentului pentru o anumită categorie de români. Proiectul de lege privind introducerea certificatului Electronic COVID-19 prevede acordarea a 15 vouchere pentru nevaccinaţi. Acestea vor fi plătite de stat.

Mai exact, actul normativ care ar putea fi trecut prin Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului, stipulează că personalul care nu e vaccinat anti-COVID beneficiază de 15 vouchere pentru testare antigen rapidă, pe perioada existenţei obligaţiei de a prezenta certificatul ELECTRONIC COVID-19. Vocherele vor alocate din sumele alocate de la bugetul de stat, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.

Trebuie spus că ministrul Alexandru Rafila a analizat, luni, cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, necesitatea pregătirii măsurilor de sănătate publică pentru controlul unui potenţial val pandemic. Cei de la minister au arătat că acordarea voucherelor gratuite pentru testare „va asigura adaptarea agenţilor economici la situaţia creată de introducerea certificatului COVID-19”.

Cine va beneficia de noul certificatul electronic

Certificatul ELECTRONIC COVID-19 se emite pentru persoanele vaccinate cu cel puţin o doză, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru efectuarea schemei complete de vaccinare. Acest document este valabil și pentru persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare, cu valabilitate pe perioada stabilită pentru schema completă de vaccinare.

Cerificatul se va acorda și pentru persoanele infectate cu SARS-COV 2, cu valabilitate de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“.

Documentul va fi emis și pentru persoanele testate cu test antigen rapid înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 48 de ore de la efectuarea testului dar și pentru persoanele testate cu test NAAT/PCR, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms“, cu rezultat negativ, cu valabilitate de 72 de ore de la efectuarea testului.

Proiectul de lege prevede că certificatul, care nu se mai numeşte verde, ci ELECTRONIC COVID-19, se activează doar la atingerea unei anumite incidenţe în infectarea cu noul coronavirus. Mai exact, documentul va fi introdus în momentul înregistrării unei creşteri susţinute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5. Renunţarea la el se va face după ce trendul devine descendent, iar incidenţa cumulată scade sub 1. Analiza situaţiei epidemiologice se face de către Institutul Naţional de Sănătate Publică în fiecare zi de luni pentru săptămâna anterioară.

O măsură extrem de importantă inclusă în proiectul de lege îi vizează direct pe angajați. Cei care nu vor avea certificatul COVID vor fi în situația ca rapoartele de muncă să le fie suspendate, fără plata salariului.