Astfel, pentru a evita eventualele erori, Ministerul Sănătății explică că până la momentul actual nu a fost adusă nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului verde, la intrarea pe teritoriul național.

Mai exact, România aplică același reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.

Refertor la utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel național, Ministerul Sănătății precizează că acest lucru va fi reglementat printr-o hotărâre a CNSU.

„Pentru corecta informare a populației privind utilizarea certificatului electronic COVID-19 pentru călătoriile în statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană, Ministerul Sănătății precizează următoarele:

În acest moment, NU a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național.

După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021, România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile.

În ceea ce privește utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel național, aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, arată sursa citată.

Ce spune Comisia Europeană despre certificatul verde

De mențioat este faptul că precizările Ministerului Sănătății vin după ce, anterior, comisarul pentru justiţie, Didier Reynders declară că statele membre ar trebui să nu prevadă o perioadă de acceptare diferită pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

El declara că începând cu 1 februarie, va exista o normă la nivel european cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare.

„Începând de mâine, va exista o normă la nivelul UE cu privire la durata de acceptare a certificatelor de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară atunci când sunt utilizate în contextul călătoriilor transfrontaliere. Acest lucru reflectă scăderea puterii de protecţie a vaccinului şi subliniază importanţa administrării unui rapel.

Cu sprijinul experţilor din cadrul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor şi al Agenţiei Europene pentru Medicamente, Comisia va monitoriza îndeaproape dacă sunt necesare adaptări viitoare ale acestei norme”, a declarat comisarul pentru justiţie, Didier Reynders.

Potrivit informațiilor publicate de ec.europa.eu, statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare pentru o perioadă de 270 de zile, respectiv 9 luni de la finalizarea seriei de vaccinare primară.