Este anunțul momentului despre pensiile speciale! Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a spus ce se va întâmpla cu pensiile speciale pe care el le numește ca fiind "obraznice".
Cu privire la reforma pensiilor speciale, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat că oficialii Comisiei Europene le vor avea în continuare în vedere.
„Eu aş mai avea răbdare cu pensiile speciale, pentru că, totuşi, avem de validat un jalon în relaţia cu Comisia şi cele trei condiţii mari care sunt cu referire la pensiile speciale şi mă refer aici la sustenabilitate, la trecerea lor în normalitate şi la impozitarea celor care depăşesc o anumită valoare considerată semnificativă, pensiile obraznice ca să le spunem aşa, mai pe direct, sunt lucruri pe care Comisia Europeană nu le va scăpa din vedere şi le va urmări.
Există o problemă de moralitate în ceea ce priveşte pensiile care depăşesc nivelul salariului preşedintelui ţării.”, a spus Marcel Boloș.
România riscă să piardă 2,8 miliarde de euro
De asemenea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a mai spus că în joc sunt 2,8 miliarde euro şi inclusiv riscul de a suspenda implementarea PNRR, astfel că, această problemă trebuie rezolvată.
„Într-un fel sau altul această problemă trebuie rezolvată, fiindcă discutăm de interesul şi stabilitatea financiară a României, şi nu spun lucruri doar ca să mă aflu în treabă, pentru că în joc sunt 2,8 miliarde euro şi inclusiv riscul acesta de a suspenda implementarea PNRR, pentru că avem două condiţii esenţiale: sistemul public de pensii, pe de o parte, şi decarbonizarea pe de altă parte, care sunt puncte tari, forte ale întreg PNRR-ului. Trebuie găsite soluţii pentru pensiile care sunt peste o anumită valoare de referinţă.”, a mai spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Bani mai mulți la pensieîn 2023
Pentru că de la 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe țară s-a majorat la 3.000 de lei, față de 2.550 de lei, cât a fost în decembrie 2022, și nivelul minim al venitului lunar asigurat, dar și sumele minime ce trebuie plătite lunar s-au majorat de la începutul anului.
În cazul contractelor noi încheiate în 2023, nivelul minim al venitului lunar asigurat, care este, de fapt, salariul minim brut pe țară, va fi de 3.000 de lei.
În ceea ce privește sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă, cota de CAS (25%) ce trebuie plătită se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa. Suma ce va trebui plătită pentru fiecare lună din anul viitor va fi de 750 de lei.