Marius Budăi: Nu cred că este momentul acum să vitregim suplimentar Pilonul I

„Nu cred că este momentul acum să vitregim suplimentar Pilonul I de pensie. Am discutat astăzi (n.red miercuri) în guvern (n.red despre amendamentul susținut de Partidul Național Liberal cu privire la reducerea contribuțiilor la asigurările sociale cu cinci procente).

În prima ședință de coaliție se va lua această decizie, pentru că până acum în coaliție nu s-a discutat. N-am depus eu acel amendament. În guvern nu s-a discutat decât astăzi la nivel de informație, că am primit informația, iar decizia va fi transferată către coaliție.”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Marius Budăi nu susține amendamentul liberalilor

„Nu susțin, că acel transfer către Pilonul II va vitregi de o sumă de bani Pilonul I și nu cred că este momentul acum să vitregim suplimentar Pilonul I de pensie cu o altă reducere. Dar repet, este o decizie politică, eu am spus, părerea mea personal”, mai spus ministrul Muncii.

Deputatul PNL Gheorghe Pecingina a anunţat, marţi, că a depus împreună cu mai mulţi liberali amendamente la proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal care au rolul „de a oferi sprijin real angajaţilor”, prin diminuarea CAS şi majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii.

„Am depus, alături de colegii mei liberali, amendamente la proiectul de lege 35/2022, în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, care au rolul de a oferi un sprijin real şi efectiv angajaţilor, prin eliminarea suprataxării contractelor individuale de muncă, dar şi de a oferi o mai mare sustenabilitate Pilonului II de pensii.”, a scris deputatul Gheorghe Pecingina, marţi, pe Facebook.

Informația momentului pentru pensionari

Recalcularea pensiilor ar putea ţine cont şi de sporurile pentru care s-au plătit contribuţii. Pensionarii trebuie să depună cererea pentru a fi siguri.

Persoanele care au lucrat în grupe superioare de muncă, respectiv în condiții deosebite sau speciale de lucru, pot beneficia de o serie de prevederi ale legii, unul dintre cele mai importante fiind reducerea vârstei de pensionare. Potrivit prevederilor legale in vigoare incepand cu data de 17 noiembrie 2019, perioada lucrată în grupa a II a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, respectiv cea lucrată în condiții deosebite de muncă după această dată, conferă următoarele drepturi, potrivit Casei de Pensii:

  •  majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II a de muncă (anterior datei de 1 aprilie 2001), în condițiile în care persoana în cauză a lucrat cel putin 5 ani în aceste condiții;
  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor la stagiul de cotizare de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de muncă (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă;
  • reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta grupă a II a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă. Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani (tabelul nr. 1 din Legea nr. 263/2010) și operează doar în condițiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.