Lucrul cel mai interesant, a continuat William Burns, este că Putin s-a simțit presat să ajungă la un compromis cu o persoană, care până de curând furniza servicii de catering la Kremlin. „Unii dintre oamenii săi au început să se panicheze. Nu pentru așa ceva au intrat în acest grup”, a continuat șeful CIA într-o declarație făcută la Forumul Internațional de la Aspen, informează BusinessInsider.

Nu putea lua Moscova cu doar 5.000 de oameni

Fost apropiat al președintelui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin a lansat, la 23 iunie, o tiradă la adresa conducerii militare ruse și a condus trupele Wagner spre Moscova, doborând câteva avioane militare rusești, după care a renunțat, mulți întrebându-se și acum ce rost a avut acțiunea sa.

Burns a mai spus că Prigojin „avea cu el doar 5.000 de bărbați, un număr insuficient de oameni pentru a lua Moscova”. De asemenea, șeful CIA a declarat că, mare parte din cele 36 de ore ale rebeliunii, serviciile de securitate ruse, armata și factorii de decizie „au părut în derivă”.

„Pentru mulți ruși care urmăreau evenimentele, obișnuiți cu imaginea lui Putin de arbitru al ordinii, întrebarea a fost Împăratul este gol?” , a spus Burns, adăugând: „Sau cel puțin de ce îi ia atât de mult până se îmbracă?”

Remarcile lui Burns cu privire la paralizia temporară a Kremlinului în timpul scurtei revolte militare a lui Prigojin continuă linia analizei făcută de omologul său britanic, Richard Moore, șeful MI6, care spune că rebeliunea a evidențiat „fisurile” din regimul Putin. „Putin este clar sub presiune iar rebeliunea a ridicat semne de întrebare despre modul în care mai controlează situația”, susținea oficialul britanic.

Putin va dori, cel mai probabil, să-l tragă pe linie moartă pe Prigojin, dar să păstreze echipa Grupului Wagner, deoarece vede paramilitarii ca un instrument util, inclusiv în Africa și Orientul Mijlociu, a mai spus Burns. „Ceea ce va încerca să facă va fi să-l separe pe Prigojin și să-l subjuge, dar să păstreze ceea ce este de valoare pentru el”, consideră Burns.

Potrivit șefului CIA, fost ambasador în Rusia, Putin, aproape sigur va merge după Prigojin când va veni momentul. „Aș fi surprins dacă Prigojin va scăpa din asta”, a spus Burns, adăugând: „În locul lui, nu mi-aș concedia degustătorul de mâncare”.

În ceea ce privește locul în care s-ar afla acum Prigojin, Burns crede că pare să fie în Belarus după ce a petrecut timp în Rusia. „S-a mișcat puțin. Cred că a fost la Minsk în ultima vreme. Nu sunt sigur că are vreun plan să se retragă în suburbiile Minskului. Dar și-a petrecut timp și în Rusia”, a spus Burns.

Cea mai usturătoare lovitură

În timpul revoltei, Evgheni Prigojin a postat un videoclip în care a atacat conducerea armatei ruse și motivele Kremlinului pentru invazie. Burns a numit-o „cea mai usturătoare lovitură pentru decizia lui Putin de a porni acest război”. El crede că există o legătură între situația de pe câmpul de luptă din Ucraina și evenimentele din Rusia.

„Dacă ucrainenii avansează pe câmpul de luptă, cred că tot mai mulți ruși din elită și din afara elitei vor acorda atenție criticilor aduse de Prigojin”, a declarat Burns.