În cadrul unui briefing de presă la Palatul Victoria, premierul Florin Cîţu a fost întrebat de jurnalişti despre variantele vehiculate de creştere a punctului de pensie în 2021. Ar fi vorba despre îngheţarea punctului de pensie, majorarea cu 3% sau majorarea cu 8%.
Florin Cîţu: Suplimentăm bugetul cu 1,1% din PIB anul acesta, fără să facem nimic
“Cheltuielile cu pensiile cresc în acest an cu aproape 8 miliarde de lei. Până să începem orice anul acesta, deja cresc cheltuielile cu 8 miliarde de lei de la majorarea punctului de pensie din septembrie şi alocaţiile cu încă 2,3 miliarde de lei.
Suplimentăm bugetul de anul acesta, fără să facem nimic, cu aproape 11 miliarde de lei, adică 1,1% din PIB. Pensiile anul acesta vor fi mai mari decât pensiile de anul trecut. Asta este cert şi bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare”, a declarat, miercuri, Florin Cîţu.
Obiectiv clar al coaliţiei: pensii bazate pe contributivitate
Şeful Guvernului a mai fost întrebat dacă a stabilit vreun prag până la care poate creşte totuşi punctul de pensie, fie că este vorba despre 40%, 20% sau altul. Ministrul Muncii spunea recent că majorarea punctului de pensie cu 40% este o iluzie.
“Noi am anunţat că legislaţia în ceea ce priveşte pensiile o să fie modificată, pentru că sunt multe probleme acolo. Noi ca coaliţie de guvernare avem un obiectiv foarte clar: pensiile să fie bazate pe contributivitate. Şi de aici pornim.
Vom vedea care va fi forma finală. Dar repet: anul acesta, punctul de pensie va fi mai mare decât punctul de pensie din 2020”, a explicat Florin Cîţu.
Ludovic Orban a vorbit şi el miercuri despre acelaşi subiect
“Mai susţin recalcularea pensiilor. Dar în ce sens recalcularea pensiilor? Că mulţi îşi imaginează că recalcularea pensiilor înseamnă creşterea pensiilor. Nu. Recalcularea pensiilor are obiectivul să facă dreptate pentru pensionari, adică să echivaleze pensiile pentru contributivitate similară.
La ora actuală, cine s-a pensionat în ’98 are o pensie mai mică decât cel care s-a pensionat în 2004, cel care s-a pensionat în 2020 are o pensie mai mare decât cel care s-a pensionat în 2018, de exemplu, la condiţii similare de contributivitate şi aici, într-adevăr, trebuie realizată această recalculare, astfel încât la condiţii similare de vechime, de contribuţii să existe pensii similare”, a spus fostul premier.
“O formulă care să se bazeze pe realităţile economice”
Întrebat dacă este posibilă o creştere de 3 până la 8% a pensiilor, Ludovic Orban a răspuns că nu se hazardează să dea procente.
“Cum am spus şi de salariul minim totdeauna, am spus să mergem pe o formulă care să se bazeze pe realităţile economice. La salariul minim – pe creşterea productivităţii, rata inflaţiei şi pe coeficientul de corecţie determinat de creşterea economică; la fel şi la pensii – compensezi pierderea puterii de cumpărare prin indexarea cu 100% cu rata inflaţiei şi creşti un pic puterea de cumpărare în funcţie de creşterea economică.
Dacă nu este creştere economică (…), nu poţi să creşti pensiile, nici salariile în sectorul public şi aici legea salarizării adoptată de PSD a prevăzut creşterea în patru etape, cu câte 25%, faţă de suma care era în 2018, la o sumă stabilită din burtă pentru anul 2021”, a mai declarat Ludovic Orban.