Așadar, judecătorii CCR au subliniat că pensiile magistraților nu pot fi recalculate, aceștia având în drept constituțional securitatea financiară. În acest context, Tudorel Toader a subliniat că „decizia era de așteptat”, iar „jalonul 215 din PNRR care face referire la pensiile speciale” include și mențiunea „cu respectarea deciziilor Curții Constituționale”.
Anunțul momentului despre recalcularea pensiilor!
„Decizia era de așteptat, pentru că chiar în jalonul 215 din PNRR care face referire la pensiile speciale, se face și mențiunea riguros corectă: cu respectarea deciziilor Curții Constituționale. Să ne amintim că instanța de contencios constituțional a pronunțat o decizie cu privire la pensiile magistraților încă din anul 2010, decizia 900, în care a stabilit reperele statutului magistraților, judecători și procurori.
Știm că jurisprudența CCR este obligatorie pentru tot românul, este obligatorie chiar și pentru legiuitor. Între timp, instanța s-a mai pronunțat cu privire la statutul magistraților și altor legi prin care s-a propus modificarea acestui statut. Așadar, era de așteptat. Dacă ne uităm în prezenta decizie, foarte multe referiri sunt făcute la deciziile anterioare în materie”, a declarat Tudorel Toader, conform DC News.
Tudorel Toader a subliniat apoi că „magistratul din România este unul european, aplicând norme europene din convenții, tratate, acte internaționale la care România este parte”.
Fostul ministru a mai punctat că magistratul trebuie să aibă statut, drepturi și obligații similare cu cei europeni.
„Eu cred că pensia nu este un privilegiu, ci un drept pe care magistratul îl are după activitatea pe care o desfășoară” a adăugat Tudorel Toader, punctând că majoritatea nu se mai pot reorienta după pensionare, nu mai profesa nici măcar în avocatură.
Nicolae Ciucă a vorbit și el despre amendamentele la Legea pensiilor de serviciu
În altă ordine de idei, Nicolae Ciucă a vorbit anterior despre amendamentele la Legea pensiilor speciale, declarată parțial neconstituțională de către Curtea Constituțională a României (CCR). Potrivit spuselor sale, experții din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Justiţiei lucrează la acele amendamente, fiind important ca România să nu piardă fondurile europene din cauza legii pensiilor speciale.
„Lucrează specialiştii, erau doamna ministru a Muncii, doamna ministru a Justiţiei, oameni care se pricep la interpretarea CCR şi lucrează la ele. În momentul în care vom avea amendamentele finalizate, discutate şi agreate cu Comisia, vom avea de urgenţă şi plenul. Ne dorim să treacă în sesiune extraordinară.
Nu trebuie să existe riscul să pierdem fondurile europene, tocmai de aceea, indiferent de discuţiile care sunt în spaţiul public este nevoie ca prin responsabilitate politică, de leadership să asigurăm absorbţia de fonduri europene şi să facem în aşa fel încât să avem susţinere la nivelul întregii economii.
Vedem cu toţii că sunt probleme la nivel internaţional, probleme care vrând, nevrând ne afectează, dar pe măsură ce consolidăm ceea ce am greşit până în momentul de faţă şi stabilizăm putem sa trecem foarte bine şi prin această criză economică”, a declarat Nicolae Ciucă.