Este informația momentului venită chiar de la Kiev, care-l va înfuria la culme pe preşedintele Vladimir Putin. Un oficial ucrainean a recunoscut că România oferă sprijin militar Ucrainei, în conflictul armat cu Rusia. Totodată, oficialul a spus că țara sa așteaptă și ajutorul din partea SUA, care va veni în curând.
Vicepremierul ucrainean, Olga Ștefanișina, a recunoscut că România oferă sprijin militar Ucrainei, în conflictul armat cu Rusia.
„Există un anumit sprijin militar furnizat de România, iar ministrul român al Apărării participă la formatul Ramstein și la formatul de coordonar.
Pentru noi este foarte importantă continuitatea și calendarul livrărilor de armament. Sperăm că, odată cu decizia Statelor Unite de a oferi formatul „lend lease” pentru livrările de arme pentru Ucraina, acest lucru va facilita și livrările din partea altor țări, cum ar fi România, de exemplu”, a declarat vicepremierul Ucrainei, Olga Ștefanișina.
SUA vor furniza rachete și nave fără echipaj uman
De asemenea, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a confirmat, miercuri, că Statele Unite și aliații săi vor furniza rachete anti-navă Ucrainei pentru a-și consolida apărarea de coastă, transmite publicația Vocea Americii din Ucraina. Altfel spus, războiul se mută în Marea Neagră.
„Susținem Ucraina și lucrăm pentru a o ajuta să își îmbunătățească apărarea de coastă. Ca parte a acestui efort, vom furniza Ucrainei nave de apărare de coastă fără echipaj uman. De asemenea, lucrăm cu aliații și partenerii pentru a furniza Ucrainei rachete și sisteme anti-navă. Comunicăm în mod constant cu ucrainenii despre nevoile lor în fiecare zi”, a declarat un oficial de la Casa Albă.
Acesta a adăugat că Statele Unite sunt cel mai mare furnizor de asistență în domeniul apărării pentru Ucraina și „vor continua să fie un lider mondial în furnizarea celei mai mari asistențe de securitate pentru Ucraina din istorie”, transmite Vocea Americii.
Ce presupune legea „lend-lease”?
Legea „lend-lease” a fost semnată luna trecută de președintele SUA Joe Biden. Actul normativ permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina. Această lege este bazată pe un program care datează de pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Ucrainenii luptă pentru viaţa lor în fiecare zi. Această luptă costă mult, dar a ceda în faţa agresiunii ar fi şi mai costisitor”, a declarat Joe Biden, la momentul semnării legii, pe 9 mai.
Legea poartă numele de „Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022″ și se bazează pe un program din cel de-Al Doilea Război Mondial destinat pentru a ajuta Europa să îi reziste lui Adolf Hitler.
De asemenea, programul a fost susținut de aproape toţi membrii Congresului SUA, cu excepţia a 10 membri ai Camerei Reprezentanţilor care au votat împotrivă, a subliniat atunci Casa Albă.
Executivul american a mai spus că textul a fost promulgat în aceeaşi zi, 9 mai, în care Rusia marca aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.