Anunțul momentului despre „taxa pe soare”! Virgil Popescu a dat asigurări: Nu se introduce absolut nicio taxă

Virgil Popescu

Sursă: Facebook, Virgil Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ținut luni, după-amiaza, o conferință de presă la sediul ministerului pe care îl conduce. Virgil Popescu le-a dat explicații românilor cu privire la introducerea unei noi taxe pentru cei care și-au instalat panouri fotovoltaice.

În cadrul conferinței, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vorbit, printre altele, despre ordonanța cu privire la promovarea energiei regenerabile și despre taxa care ar putea fi impusă celor care și-au instalat panouri fotovoltaice.

Virgil Popescu a dat lămuriri! Ce se va întâmpla cu „taxa pe soare”?

„La sfârșit, aș vrea să vă vorbesc despre ordonanța cu privire la promovarea energiei regenerabile. Aș vrea să vă aduc aminte că, încă din decembrie anul trecut, Guvernul de la acea vreme, la propunerea Ministerului Energiei, a introdus conceptul de compensare cantitativă a energiei produsă de prosumatori. Și din acel moment, practic tot noi, aici, la Ministerul Energiei, le-am spus că cei care sunt prosumatori, adică cei care își produc energie pentru autoconsum sunt susținuți, în sensul că energia care este în surplus o pot lua atunci când au nevoie, fără să mai fie nevoie să primească o remunerație simbolică, așa cum era până la sfârșitul anului trecut.

Deci, practic, prin această ordonanță prin care Guvernul, în decembrie 2021, a venit în întâmpinarea prosumatorilor, numărul acestora a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii, numai în decurs de aproape un an de zile.

Prin ordonanța care a fost aprobată pe data de 29 decembrie, practic, am implementat directiva RED2 a energiei regenerabile. Directivă RED2 prin care, în plus, adăugăm încă o facilitate pe care o dăm prosumatorilor, în sensul că aceștia pot să-și monteze, în mai multe locații, o singură persoană sau persoană juridică în mai multe locații, pot să-și monteze panouri fotovoltaice și pot beneficia de aceeași compensare  și pot beneficia de schimb între locații și de consumul energiei electrice între între locațiile aceluiași consumator, fapt care nu era prins până acum, numai în cazul în care au aceeași rețea de distribuție, deci se găsesc, practic, în arealul unei aceleași rețele de distribuție și aceluiași furnizor. Este un lucru pe care prosumatorii l-au cerut de foarte mult timp.”, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu a spus clar! Nu va exista nicio taxă

Ministrul Energiei  a dat asigurări românilor că nu se va introduce nicio taxă privind panourile fotovoltaice.

„Am venit în întâmpinarea lor și prin implementarea acestei directive, practic, am am rezolvat acest lucru. Neimplementarea directivei presupunea infringement. Eram deja în procedură de sesizare la Curtea de Justiție pentru neimplementarea acestei directive, iar după părerea mea, faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă.

Românii trebuie să știe foarte clar, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, energia produsă. Deci nu vorbim de nicio taxă. Există posibilitatea, în anumite condiții pe care directiva care trebuie implementată o oferă, că atunci, de exemplu, când numărul consumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată Sistemului Energetic Național, în baza unui studiu pe care Autoritatea de Reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent începând cu data de 1.12.2026, atunci guvernul, statul membru poate introduce o taxă, prin Autoritatea de Reglementare sau Mediu sau oricare instituție care poate percepe această taxă.

Dar există foarte clar, poate introduce, deci nu există, va fi o taxă de mâine sau o taxă de poimâine sau va fi o taxă anul viitor sau peste doi ani, sau peste trei ani, sau peste patru ani, infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori, iar Ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe. Faptul că a fost transpusă o directivă prin care ar exista o posibilitate după data de decembrie 2026 de a introduce, în anumite condiții, o anumită taxare este una și introducerea unei taxe este complet alta.”, a mai spus Virgil Popescu.

Se va introduce taxa în 2026?

Virgil Popescu a ținut să menționeze că nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor, cel puțin nu până în 2026, cel mai devreme.

„Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor, asta este un lucru, un lucru foarte cert, iar Guvernul, Guvernul Ciucă în special, a urmărit foarte mult să ajute prosumatorii. Ministerul Energiei are diverse programe, să nu uităm „Electrica pentru companii”, care a fost finalizat și este în implementare, are toate contractele semnate.

Să nu uităm de proiecte care începe prin fondul de modernizare destinat prosumerii, în mod special. Să nu uităm de Guvern, prin fondul de mediu, acolo unde sunt prosumeri şi unde sunt majoritatea românilor și vorbim de puteri instalate de cinci kilowaţi, de şapte kilowați, de zece kilowați, nicidecum puteri de peste 30 de kilowați, cum există în textul ordonanţei, acolo unde s-ar putea pune o eventuală taxă după 2026, deci infirm categoric și nu vreau să intre în speculații politice sau politicianiste ale unor colegi de-ai mei din opoziție, cu privire la existența, la posibilitatea introducerii a unei taxe, ea neexistând… acest subiect din punctul nostru de vedere. „, a spus ministrul Energiei.

Directiva rămâne o posibilitate

Ministrul Energiei a recunoscut că ordonanța cu privire la promovarea energiei regenerabile a fost prezentată în Guvern, iar această nouă directivă este o posibilitate.

„Știu că această ordonanță a avut cred că 10 sau 12 avizatori. Toți colegii care au trebuit să avizeze, printre care: secretarul general al Guvernului, vicepremierul, Ministerul Economiei, Autoritatea de Reglementare în Energie, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, evident, Ministerul Afacerilor Europene, Ministerul Digitalizării, dacă nu mă înșel, toate au avizat această ordonanță.

Deci, este clar că această ordonanță a fost prezentată în Guvern, iar faptul că în Directivă scrie „o posibilitate”, aceasta se transpune, nu înseamnă că va exista această taxă și infirm că de mâine sau poimâine sau peste un an sau peste doi sau peste trei sau peste patru va exista vreo taxă pentru prosumatori. Vă pot spune doar în urma unui studiu, da, în anumite condiții, din, da, 1 decembrie 2026.”, a mai spus Virgil Popescu.