Zi decisivă pentru fostul președinte Traian Băsescu în dosarul în care acesta este acuzat de colaborare cu Securitatea. Curtea Supremă de Justiție se va pronunța azi în acest caz după ce fostul președinte a făcut recurs la decizia luată de Curtea de Apel București.
„Ar fi o decizie foarte importantă dacă secția de contencios se va pronunța astăzi. E posibilă totuși și o amânare. Dar, în cazul în care se va pronunța și se va menține ceea ce s-a stabilit ca decizie la fond și anume că Traian Băsescu a făcut poliție politică, atunci aceasta ar putea fi o decizie istorică pentru că, iată, am avut un președinte care a condus 10 ani țara, în condițiile în care CNSAS-ul înainte de a se modifica legea în 2019 a considerat că nu a făcut poliție politică și i-a dat acel ”OK” că poate fi președinte, că poate deține funcțiile pe care le-a deținut.
Acum este foarte important ce se întâmplă la recurs, cum vor privi judecătorii decizia pe care o vor lua astăzi, pentru că știm bine că în recurs apărătorii lui Traian Băsescu au depus și argumentații cu privire la procedură și mai ales la ceea ce a fost o decizie a Curții Constituționale în ridicarea excepției de neconstituționalitate în dosarul lui Mugur Isărescu. E foarte important, pentru că s-a stabilit de către Curtea Constituțională că este neconstituțională legea modificată”, a declarat Alina Anghelescu la Antena 3.
Curtea de Apel București a admis decizia CNSAS
Amintim că, în data de 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a admis decizia CNSAS care spunea că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. CNSAS preciza că fostul președinte a dat note informative care ar fi dus la menținerea în țară a unui coleg de la Marină.
Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au avut nevoie de nouă luni pentru a motiva această decizie, iar în iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanţa supremă – Secţia de contencios administrativ, după ce Traian Băsescu a formulat recurs.
Secţia de contencios de la Instanţa supremă a dispus ca procesul să înceapă abia la 5 noiembrie 2021, la aproape un an şi jumătate după ce a primit dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.
Traian Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate
Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.
Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.
„Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice”, susţinea CNSAS.