Anunțul momentului despre vaccinul anti-Covid! Cât de eficient este. Valeriu Gheorghiță a spus clar

vaccin

Anunțul momentului pentru toate persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, vine cu precizări de ultimă oră în legătură cu eficiența acestuia.

În cadrul unei conferințe de presă, Valergiu Gheorghiță a prezentat rezultatele primului studiu privind eficiența vaccinului efectuat în România. Potrivit coordonatorului campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, persoanele vaccinate împotriva COVID-19 au un risc de deces de 14 ori mai mic decât cele nevaccinate, un risc de internare și spitalizare în ATI de 12 ori mai mic și un risc de infectare de 10 ori mai mic.

Totodată, Valeriu Gheorghiță a explicat și modul în care a fost realizat studiul.

„A fost extras numărul de teste pozitive care au fost raportate pentru persoanele nevaccinate și pentru cele vaccinate. Pentru cele vaccinate, ne-am uitat la patru intervale de timp. Primele două săptămâni de la doza 1, în care știm că pacientul nu are protecție conferită de vaccinare și alte trei intervale”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, referindu-se la metodologia de calcul.

„Pentru a calcula riscul de infecție, numărul de îmbolnăviri a fost raportat la numărul de persoane vaccinate ce se încadrau în cele patru intervale de timp de la data testului pozitiv”, a adăugat Valeriu Gheorghiță la conferința de presă.

În ceea ce privește eficința împotriva infectării, Valeriu Gheorghiță susține că o persoană vaccinată complet prezintă un risc de 12 ori mai scăzut de a se interna la spital în cazul în care este infectată.

Cât de eficiente sunt vaccinurile anti-Covid

„Tradus, o persoană vaccinată cu schemă completă are un risc de 12 ori mai scăzut de a se interna în cazul în care este testată pozitiv”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Eficiența dupa schema completă de vaccinare la peste 14 zile, practic când beneficiile sunt maximale, este de peste 92%. Ceea ce înseamnă un risc de 12 ori mai redus de a face o formă gravă după infecție la persoana vaccinată cu schema completă”, a mai spus medicul infecționist militar.

Totodată, acesta a mai explicat în cazul în care se depășesc 14 zile de la schema completă de vaccinare, prevenirea deceselor este de peste 90%, subliind faptul că riscul de deces este de 14 ori mai redus la aceste persoane.

„Eficiența schemei complete de vaccinare la peste 14 zile pentru prevenirea deceselor este de peste 93%. Ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces de aproximativ 14 ori la persoanele vaccinate cu schema completă”, a menționat Gheorghiță.

Ca și concluzii, Valeriu Gheorghiță susține că studiul realizat în România arată clar că vaccinarea cu schema completă scade de 14 ori riscul de deces în urma bolii COVID-19, scade de 12 ori riscul de spitalizare și de internare în ATI și totodată scade de 10 ori riscul de infectare cu SARS-CoV-2

El a mai adăugat că datele studiului sunt din perioada valului 3 al pandemiei, atunci când tulpina Alpha este dominantă. În ceea ce privește tulpina Delta, eficiența vaccinurilor se menține peste 90%.

„Aceste date sunt din perioada valului 3 al pandemiei în România, când tulpina britanică Alpha este dominantă, dar, din datele raportate de alte țări, inclusiv pentru tulpina Delta, eficiența vaccinurilor se menține la peste 90% atunci când vorbim despre prevenirea spitalizărilor, a formelor grave și a deceselor”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Sursă foto: Dreamstime