Compania farmaceutică americană Moderna vine cu vești de ultimă oră despre eficiența vaccinului împotriva noii tulpini a coronavirusului. În cursul zilei de luni, Moderna a asigurat că doza de supra-rapel (booster) a vaccinului său anti-COVID-19 sporeşte protecţia împotriva variantei Omicron, relatează EFE.
De menționat este faptul că noile informații vin din datele preliminare ale studiilor realizate asupra dozelor de ranfort și fac parte din strategia pe care compania o preconizează pentru a combate noua variantă a SARS-CoV-2 responsabilă a pandemiei.
Astfe, într-o informare de presă transmisă luni, Moderna anunță că varianta Omicorn a coronavirusului este „îngrijorătoare pentru toţi” şi „înalt contagioasă”.
Pe de altă parte, compania a subliniat faptul că doza booster a vaccinului său duce la creşterea nivelurilor de anticorpi neutralizatori şi că lucrează deja la o doză de ranfort specifică împotriva acestei variante.
În acelaș timp, Moderna a mai ținut să sublinieze și faptul că în faţa complexităţii dezvoltării unui nou vaccin, îşi va axa eforturile „pe termen scurt” pe combaterea noii variante a virusului cu doza de supra-rapel a vaccinului său original. Referitor la viteza sporită de transmitere a noii variante, compania a precizat că va continua să lucreze la un vaccin specific împotriva Omicron.
Varianta Omicron stârnește un val de îngrijorări
Amintim faptul că varianta Omicron s-a extins până acum în peste 70 de țări la nivel mondial, iar îngrijorările sunt din ce în ce mai mari. Medicul Vin Gupta de la Universitatea din Washington s-a arătat extrem de îngrijorat, având o previziune sumbră cu privire la evoluția pandemiei.
„Trebuie să ne familiarizăm cu oamenii complet vaccinați care vor fi testați pozitiv. Aceasta va fi noua noastră normalitate”, a spus Gupta. El a adăugat că oamenii ”nu ar trebui să-și facă griji pentru asta, deoarece scopul vaccinurilor nu este de a preveni un test pozitiv sau un virus respirator precum Omicron, ci de a te ține departe de spital și exact asta fac”.
În ceea ce privește eficiența vaccinurilor anti-covid, Gupta a explicat că, în cazul virusurilor respiratorii, precum COVID-19 sau gripa, nu se pot preveni complet infecțiile. Pe de altă parte, vaccinurile au rolul de a împiedica formarea unei boli mai grave și totodată scad riscul de spitalizare sau de deces.
„Cu virusurile respiratorii, nu putem preveni un test pozitiv sau simptome ușoare. Vaccinurile fac exact ceea ce ar trebui pentru virusurile respiratorii: țin oamenii departe de spital și acesta este un succes”, a subliniat Gupta.