Tulpina Omicro, descoperită prima dată în Africa de Sud, s-a răspândit rapid în lume și a provocat numeroase contaminări. Pe acest fond, OMS vine cu informații noi despre eficacitatea vaccinurilor existente acum pe piață.
Anunțul momentului despre vaccinurile anti-COVID? Cât de eficiente sunt, de fapt? OMS a spus-o clar
Responsabila programului COVID-19 din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Maria Van Kerkhove, spune că vaccinurile existente în prezent sunt eficiente împotriva tuturor variantelor apărute, inclusiv împotriva tulpinii Omicron.
În cadrul unei conferințe de presă, experta OMS spune că vaccinurile continuă să fie eficiente pentru a evita formele grave ale bolii și pentru a reduce numărul deceselor, chiar dacă tulpina Omicron pare să reducă capacitatea de neutralizare a acestor seruri.
Ea a mai fost întrebată dacă trebuie ca oamenii să ia mai multe măsuri de precauție în fața numărului mare de contagieri din întreaga lume, însă aceasta a precizat că tot ce este nevoie ca oamenii să facă este să respecte măsurile care au tot fost exprimate din 2020 și până acu,
De asemenea, Maria Van Kerkhove a reamintit că este important să se mențină distanțarea dintre persoane, evitarea aglomerării în spațiile ventilate necorespunzător, insistând, totodată, ca oamenii să poarte corect masca de protecție.
“Purtarea măştilor sub nas sau în dreptul bărbiei este inutilă şi oferă un sentiment fals de siguranţă”, a avertizat Van Kerkhove, care a cerut să se facă eforturi pentru ca cei testaţi pozitiv cu COVID-19 să fie izolaţi pentru a nu transmite virusul şi să fie verificaţi contacţii lor.
Directorul pentru urgențe sanitare al Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Ryan, a declarat că una dintre cele mai bune măsuri pentru protejarea împotriva infecției cu coronavirus este vaccinarea.
Pfizer a primit autorizația pentru a treia doză de vaccin
La începutul lunii ianuarie, Agenția americană pentru alimente și medicamente a anunțat că a aprobat a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech. Potrivit reprezentanților FDA, această doză „booster” va ajuta la protecția împotriva variantelor Delta, cât și împotriva variantei Omicron.
Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a autorizat luni utilizarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech pentru adolescenţii din grupa de vârstă 12-15 ani şi a redus, totodată, intervalul de administrare pentru toate dozele de supra-rapel („booster”) de la şase luni la cinci luni după finalizarea schemei iniţiale de imunizare, informează Reuters.
De asemenea, agenţia americană a autorizat cea de-a treia doză de vaccin Pfizer-BioNTech pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani care au o imunitate compromisă.
„Pe baza evaluării făcute de FDA asupra datelor disponibile în prezent, o doză de rapel a vaccinurilor autorizate în prezent poate ajuta la asigurarea unei mai bune protecție atât împotriva variantei Delta, cât și împotriva variantei Omicron”, a declarat Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare și Cercetare Biologică al FDA.
„În special, varianta Omicron pare să fie mai rezistentă la nivelurile de anticorpi produse de dozele din seria primară a vaccinurilor actuale”, a explicat el.
Experţii FDA au spus că au analizat datele medicale publicate în studii ştiinţifice şi dovezile obţinute în condiţii reale despre siguranţa dozelor „booster” furnizate de Ministerul Sănătăţii din Israel, ce includ date de la peste 6.300 de adolescenţi din grupa de vârstă 12-15 ani care au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a serului Pfizer-BioNTech.