Vaccinarea împotriva COVID-19 va începe în Uniunea Europeană în zilele de 27, 28 şi 29 decembrie, a anunţat joi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Reuters şi AFP.
‘Pe 27, 28 şi 29 decembrie va începe vaccinarea pe teritoriul UE’, a transmis Ursula von der Leyen pe Twitter.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că pe 21 decembrie – cu opt zile mai devreme decât era planificat – va lua o decizie cu privire la autorizarea vaccinului Pfizer/BioNTech. Comisia Europeană a transmis că va lucra în regim de urgenţă pentru a autoriza la rândul său vaccinul în termen de două zile după unda verde din partea EMA.
Aprobarea finală, în 23 decembrie
Potrivit Reuters, Uniunea Europeană ar putea da aprobarea finală pentru vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech în data de 23 decembrie, la doar două zile după ce reglementatorul european ar da undă verde serului. Anunțul a fost făcut de vicepreşedinte al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.
Astfel, EMA a anunţat, marţi, că ar putea da recomandarea pentru vaccinul Pfizer-BioNTech în data de 21 decembrie, cu o săptămână mai devreme decât era programat iniţial.
Vaccinul a fost deja aprobat în SUA și Marea Britanie
Deși Europa încă nu a făcut pasul cel mare, Marea Britanie şi Statele Unite se numără printre ţările care au autorizat deja vaccinul Pfizer-BioNTech. Dacă în mod obişnuit, EMA îşi rezervă cel puţin şapte luni înainte de a da o recomandare asupra vaccinurilor, Comisia Europeană îşi poate lua chiar şi două luni pentru analiză, după recomandarea pozitivă a EMA.
Totuși, în cazul de faţă, dacă EMA dă o recomandare pozitivă luni, întreaga perioadă de analiză se va rezuma la 20 de zile, în contextul în care autoritatea de reglementare europeană a primit datele de la testele clinice Pfizer în data de 1 decembrie. De menționat este faptul că autorizarea de urgenţă ar fi condiţionată, ceea ce înseamnă că vaccinul ar continua să fie monitorizat cu o atenţie sporită pentru indicatori de eficienţă şi potenţale efecte secundare.
Datele disponibile până la acest moment arată că vaccinul este extrem de eficient pe termen scurt şi are efecte secundare limitate sau izolate, însă nu există încă date pe termen lung.