Penitenciarul Rahova și compania Carrefour au lansat un proiect pilot pentru a livra produse la prețuri decente deținuților. Astfel, timp de două săptămâni, compania Carrefour a început să livreze produse deținuților, la prețurile din magazin, probabil cu ajutorul livratorilor, relatează B365.ro
Ideea este simplă. Când cineva ajunge la închisoare în România, pe lângă pedeapsa în sine și condițiile de acolo, trebuie să scoată bani grei din buzunar zi de zi. De la micile vicii, cum ar fi cafea și țigări, până la șampon, ulei și chiar un fierbător de apă. Și nu costă ca afară, unde ai de unde alege și mereu te îndrepți spre prețul cel mai mic, ci ai o singură variantă, magazinul penitenciarului. De exemplu că o sticlă de suc care în mod normal ar fi 4.5 lei la un magazin normal, acolo se vinde cu 8.
Ori o cafea care în exterior costă 14-15 lei ajunge să valoreze 22 și chiar 34 de lei în interior. Și astea sunt produse de care ai putea spune că nu ai nevoie de ele neapărat. Practica este aceeași și la produsele de bază, cum ar fi ulei, lapte, pâine, bulion, pateu, mezeluri.
ANP spune că până acum, singurul mod în care se asigura dreptul la cumpărături era prin închirierea unor spații în interiorul penitenciarului, lucru care duce, inevitabil, la practicarea unor prețuri mai ridicate. Totuși, pentru cei ajunși acolo, în marea lor majoritate săraci, este o adevărată presiune, nu doar asupra lor, ci asupra întregii familii care trebuie să facă rost de bani să îl susțină.
Penitenciarul Rahova, proiect inedit alături de Carrefour
La începutul lunii iulie, un proiect inedit s-a desfășurat în Penitenciarul Rahova, potrivit informațiilor intrate în posesia B365.ro după ce Compania Carrefour a început să livreze, în baza unor liste de produse prestabilite, dar lucruri necesare și de bază, cu o gamă mult mai largă decât cea a magazinelor din interior și la prețuri decente și corecte, deținuților, probabil prin livratori.
Conceptul, cu toate că este inedit și inovator pur și simplu, mai ales dacă stai să te gândești că piața livrărilor a explodat în pandemie, a fost ținut ascuns de cele două entități și chiar acum, când s-a aflat, detaliile despre cum decurge exact tot procesul sunt extrem de puține și greu de aflat. Totuși, după ce am solicitat informații atât de la Carrefour, cât și de la Penitenciarul Rahova, lucrurile au început să se lege și povestea să curgă de la sine.
Compania Carrefour a recunoscut că a avut în derulare un astfel de proiect, la început de iulie, timp de două săptămâni. Totuși, acesta nu mai este funcțional la ora transmiterii acestei știri deoarece se analizează modul în care acesta s-a desfășurat pentru a vedea dacă abordarea este una eficientă. Un lucru este sigur, deținuții sunt încântați de idee și scapă de o frustare majoră în care trebuie să își drămuiască fiecare leu. Totuși, rămâne de văzut dacă ideea va fi dusă mai departe, mai ales că este o competiție directă pentru spațiile închiriate din penitenciare.
„Într-adevăr, am desfășurat un proiect punctual timp de două săptămâni, la începutul lunii iulie, în parteneriat cu Penitenciarul Rahova, prin care am livrat produse din oferta Carrefour către penitenciar. În prezent, analizăm împreună cu Penitenciarul Rahova modul în care a decurs proiectul.”, explicat reprezentanții Carrefour la solicitarea B365.ro
Reacția ANP privind proiectul pilot
De asemenea, Administrația Națională a Penitenciarelor a răspuns solicitării noastre și a explicat motivul pentru care au inițiat acest proiect pilot, cel puțin până acum, dar care pare să fie o variantă cu mult mai viabilă și echitabilă pentru oamenii privați de libertate care, ca și noi, au dreptul să cumpere mâncare și produse de igienă la prețurile pieței și nu la prețurile impuse de magazinele aflate în interiorul penitenciarelor.
La nivelul sistemului penitenciar are loc pilotarea unor noi forme de asigurare a dreptului la cumpărături pentru persoanele private de libertate. Baza legală se regăsește în cuprinsul Legii nr. 254/2013 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de liberte dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și a Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013, aprobat prin H.g nr. 157/2016.
Scopul explorării acestei noi maniere de lucru îl reprezintă asigurarea unui acces mai faci, pentru persoanele custodiate, la bunurile pe care au dreptul să le achiziționeze, urmărindu-se, totodată, practicarea, de către furnizori, a unor prețuri avantajoase.
În prezent, așa cum este știut, unitățile penitenciare asigură dreptul la cumpărături prin închirierea unor spații în interiorul penitenciarului, fapt ce duce, inevitabil, la practicarea unor prețuri ridicate, din cauza costului chiriei la care se ajunge, după încheierea procedurii de licitație”, a explicat la solicitarea B365.ro Comisar de poliție penitenciară dr. Dan Halcin, Director General Administrația Națională a Penitenciarelor.