Ordonanța de Urgență privind majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2022 va fi aprobată miercuri de Guvern. Potrivit documentului, sunt prevăzute majorarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la 1.586 de lei, majorarea alocaţiilor, instituirea indemnizaţiei a 13-a pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi majorarea pensiei minime de la 800 de lei la 1.000.
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, majorarea punctului de pensie la 1.586 de lei, de la 1 ianuarie 2022.
Ce mai prevede proiectul de OUG?
Totodată, proiectul de OUG prevede că, „începând cu anul 2023, valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”. „Majorarea şi data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, stipulează actul normativ.
Pe ordinea de zi a reuniunii de miercuri a Cabinetului Ciucă se mai află proiecte de OUG care vizează măsuri referitoare la salarizarea personalului din sistemul administraţiei penitenciare, modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru acordarea indemnizaţiei compensatorii pentru persoanele cu handicap şi modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice.
Guvernul urmează să discute şi mai multe proiecte de hotărâre, dintre care unul vizează aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2022.
Majorarea pensiilor și alocațiilor, negociate de PSD în coaliție
Ministrul Muncii, Marius Budăi dădea asigurări că ordonanţele sunt deja elaborate şi urmează să fie aprobate în Guvern, astfel încât pensiile să fie majorate.
„Avem ordonanţele elaborate, aşteaptă să fie aprobate în Guvern, probabil dacă obţinem avizul Consiliului Legislativ si avizul Comitetului Executiv economic şi social vor fi aprobate miercuri, ordonanţe care prevăd majorarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la 1.586 de lei, majorarea alocaţiilor, instituirea indemnizaţiei a 13-a pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi majorarea pensiei minime de la 800 de lei la 1.000. Sunt lucruri pe care eram obligaţi să le facem să apărăm cetăţenii români de acest val uriaş de scumpiri”, a spus ministrul Muncii la România TV.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, impactul bugetar al celor două măsuri, pentru anul 2022, este estimat la 106,9 miliarde lei. Mai exact, 96,2 miliarde lei de la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și restul de la bugetul de stat. Ministrul Muncii îi asigură pe pensionari că există bani la buget, astfel încât nu se pune problema ca pensiile să nu fie majorate începând cu anul viitor.
Amintim că, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat săptămâna trecută că a semnat și ordonanţa cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii pe lângă aceea de majorare a pensiilor. El a precizat că aceste două acte normative au fost negociate de PSD în cadrul coaliţiei politice care susţine Guvernul.