Anunțul momentului pentru toți posesorii de telefoane mobile! Directiva europeană care va schimba complet piața dispozitivelor
Mai precis, Comisia Europeană dorește folosirea unui singur tip de încărcător pentru toate dispozitivele electronice, inclusiv pentru cele de la producători diferiți. Comisia Europeană anunță că portul USB-C este cel care ar putea fi folosit pentru toate dispozitivele electronice, precum telefoane mobile, tablete, camere, căști, difuzoare portabile și console video portabile.
„Mai mulți ani de colaborare cu industria pe baza unei abordări voluntare, au redus deja numărul încărcătoarelor de telefoane mobile de la 30 la 3 în ultimul deceniu, însă nu a fost găsită o soluție exhaustivă. Acum, Comisia prezintă acte legislative pentru a stabili o soluție comună de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.
Odată cu propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată astăzi, portul de încărcare și tehnologia încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căștile, difuzoarele portabile și consolele video portabile.
În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de vânzarea de dispozitive electronice. Acest lucru va îmbunătăți confortul consumatorilor și va reduce amprenta de mediu asociată producției și eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziția verde și cea digitală”, transmite Comisia Europeană.
Care sunt propunerile Comisiei Europene
Mai precis, Comisia Europeană propune un port de încărcare armonizat pentru dispozitivele electronice: USB-C va fi portul comun.
Limitarea de încărcare pe care anumiți producători o impun atunci când dispozitivul nu este încărcat cu un încărcător original va dispărea și va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeași atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.
Consumatorii vor avea posibilitatea de a cumpăra un nou dispozitiv electronic fără a primi și un încărcător nou. În acest context, Comisia Europeană spune că deșeurile electronice vor scădea au aproape o mie de tone pe an.
Producătorii vor trebui să furnizeze informații relevante cu privire la performanța de încărcare, inclusiv informații privind puterea cerută de dispozitiv și dacă acesta permite încărcarea rapidă. Astfel, consumatorii vor putea vedea mai ușor dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerințele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil. Împreună cu celelalte măsuri, acest lucru ar ajuta consumatorii să limiteze numărul de încărcătoare noi achiziționate și i-ar ajuta să economisească 250 de milioane euro pe an care ar fi cheltuiți cu achiziții inutile de încărcătoare.
Directiva face parte dintr-o acțiune mai amplă a Comisiei Europene de abordare a durabilității produselor
Comisia Europeană a mai transmis că directiva cu privire la încărcătorul universal face parte dintr-o acțiune mai amplă a durabilității produselor, în special a celor electronice de pe piața din Uniunea Europeană.
”Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic și sursa externă de alimentare cu energie.
Finalizarea interoperabilității dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, va fi realizată prin propunerea de astăzi. Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei.
Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de astăzi”, mai transmite Comisia Europeană.
Apple nu este de acord cu directiva europeană
Compania americană Apple a reacționat cu privire la directiva europeană de a avea un singur tip de încărcător. Reprezentanții Apple spun că reglementarea ar înăbuşi inovaţia, în loc să o încurajeze, şi ar dăuna consumatorilor din Europa şi din lume.
Apple, care aprecia anul trecut că o asemenea legislaţie ar genera ”un volum fără precedent de deşeuri electronice”, după ce o parte a încărcătoarelor aflate în circulaţie ar deveni caduce, trage un semnal de alarmă cu privire la tranziţia de 24 de luni propusă de Bruxelles, pe care o consideră pripită, şi un haos în filierele de reciclare actuale.
Giganţii americani ai tehnologiei ”joacă mereu lovitura inovaţiei strangulate. Aceasta nu este o reglementare împotriva inovaţiei sau împotriva a ceva, ci ea vizează să le facă viaţa mai uşoară consumatorilor europeni”, comentează Thierry Breton.
Bruxellesul dă asigurări cu privire la apărarea capacităţii de inovaţie a întreprinderilor, mai ales în tehnologiile de încărcare fără fir, în mod expres excluse din proiectul directivei, pentru că ele sunt considerate încă în dezvoltare, pe o piaţă ”puţin fragmentată” în prezent.
Sursă foto: Dreamstime