În 2021, americanii au pierdut aproximativ 5,8 miliarde de dolari din cauza furtului de identitate. Potrivit FBI, infracțiunile de acest tip au costat afacerile din SUA peste 1,8 miliarde de dolari. Din 2022, cazurile de fraudă au crescut cu peste 70%, potrivit Entrepreneur.
Deși cu greu se pot evita complet riscurile de a deveni o victimă a furtului de identitate, puteți verifica semnele unei potențiale fraude înainte să devină o problemă majoră. Iată câteva informații privind protecția personală pentru a evita orice prejudicii.
Ce este furtul de identitate
Definiția furtului de identitate personală include trei tipuri generale de incidente:
- utilizarea neautorizată sau încercarea de utilizare a unui cont existent
- utilizarea neautorizată sau încercarea de utilizare a informațiilor personale pentru a deschide un cont nou
- utilizarea abuzivă a informațiilor personale, în scop fraudulos.
Definiția furtului de identitate în afaceri (cunoscut și ca furt de identitate corporativă) este ”uzurparea, în mod ilegal, a identității unei afaceri”.
Care sunt tipurile de furt de identitate
Există multe modalități prin care hoții pot obține informațiile de afaceri/personale. Iată cele mai comune:
- Breșele de date
O breșă de securitate apare atunci când un atacator obține acces neautorizat la datele confidențiale ale unei organizații. Infractorii cibernetici caută numele și prenumele, numerele de asigurare socială și informațiile privind cardurile de credit.
- Offline
Reprezintă cea mai populară modalitate de a începe orice fraudă (este așa numita „școală veche”). Este vorba de primirea unor apeluri sau e-mailuri care vă solicită informații despre afaceri și/sau cu caracter personal. Escrocii se dau drept reprezentanți ai unor bănci și chiar agenți ai fiscului.
- Malware
Malware cuprinde toate programele concepute pentru a crea prejudicii în mod intenționat sau a exploata dispozitive, rețele sau servicii. Hackerii îl folosesc pentru infracțiuni precum furtul de date confidențiale, monitorizarea activității utilizatorilor, compromiterea sau ștergerea de informații de pe un dispozitiv.
Exemple de furt de identitate în afaceri
- Conturi de rețele sociale false: verificați conturile de rețele sociale și vedeți dacă există pagini de Facebook, Instagram sau alte site-uri de rețele sociale care se pretind a fi „afacerea” pe care o aveți
- Site-uri false: clienții naivi sunt direcționați către aceste site-uri false prin motoare de căutare, diferite campanii de anunțuri pe rețelele sociale sau atacuri de tip phishing.
- E-mailuri de phishing: Aceste e-mailuri false sunt trimise de escroci angajaților și, de obicei, au atașat un tip de spyware care se va activa odată ce dați clik pe un link.
- Informații fiscale false: escrocii folosesc informații comerciale pentru a depune declarații fiscale frauduloase și a încerca să primească rambursări de bani
- Facturi false: veți primi așa ceva de la un escroc care se pretinde a fi furnizorul vostru
Cum să preveniți furtul de identitate
- NU furnizați NICIODATĂ informații personale/de afaceri prin telefon: Nu faceți niciodată acest lucru decât dacă ați efectuat apelul și puteți identifica persoana/compania.
- Protecție software: Luați în considerare obținerea unui tip de protecție pentru computerul personal și al celui de la birou
- Obțineți protecție împotriva furtului de identitate: gândiți-vă la companii precum LifeLock.
- Creați parole mai lungi: dacă puteți obține 10-15 cifre, cu mai multe litere și caractere speciale, atunci aveți o parolă bună.
- Verificați-vă rapoartele de credit: asigurați-vă că verificați rapoartele de credit măcar lunar
- Mare atenție la rețelele sociale: puteți trimite cereri de prietenie doar persoanelor pe care le cunoașteți. Verificați orice cont care pare ciudat
- Rețele nesecurizate: stați departe de cafenele care au Wi-Fi, dar nu sunt sigure.