Având în vedere faptul că telefoanele au pus stăpânire pe oameni, experții încearcă să afle cât mai multe despre modul în care aceste dispozitive afectează sănătatea și cum ne influențează viața. Dacă vi s-ar cere să stați o zi fără smartphone, credeți că ați putea face asta cu ușurință? Cercetătorii care au cerut participanților la un studiu să rămână fără telefoane, pentru diverse perioade de timp, au descoperit că privarea oamenilor de acest obiect, chiar și pentru un interval relativ scurt de timp, poate fi extrem de dificilă, scrie Scientificamerican.

Dependența de smartphone-uri are un impact asupra creierului

Telefoanele au devenit parte din viața noastră și totul ni se pare mai complicat fără ele. Dar această dependență de smartphone-uri are un impact asupra creierului? Unele cercetări recente sugerează că răspunsul este afirmativ. Experții susțin că utilizarea telefoanelor poate avea un impact asupra dezvoltării sociale și emoționale a copiilor, că poate afecta tiparele de somn și că ar putea transforma unii oameni în ”gânditori leneși”.

Abilitatea cognitivă

Cercetări recente sugerează că utilizarea smartphone-ului are, într-adevăr, efecte asupra creierului, deși cele pe termen lung rămân de analizat. Într-un studiu prezentat Societății de radiologie din America de Nord, cercetătorii au descoperit că persoanele cu dependență de internet și smartphone-uri au dezechilibre în chimia creierului.

Abilități socio-emoționale

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Boston au analizat toată literatura disponibilă despre utilizarea smartphone-urilor și a iPad-ului de către copiii foarte mici. Folosirea unor astfel de dispozitive pentru a distra sau a calma copiii, avertizează ei, poate avea un efect negativ asupra dezvoltării lor sociale și emoționale. „Dacă aceste dispozitive devin metoda predominantă de a calma și a distrage atenția copiilor mici, vor reuși ei să-și mai dezvolte propriile mecanisme interne de autoreglare?”, se întreabă cercetătorii. Utilizarea dispozitivelor mobile devine problematică atunci când astfel de dispozitive înlocuiesc activitățile practice, care ajută la dezvoltarea abilităților vizual-motorii și senzorio-motorii.

Somn perturbat

Folosirea smartphone-ului sau a tabletei, înainte de culcare, ar putea interfera cu somnul. Și nu pentru că telefoanele ne țin treji până târziu, pentru a verifica e-mailul sau a urmări postări pe rețelele de socializare. Unii experți în somn avertizează că tipul de lumină emisă de ecranul telefonului perturbă ciclul de somn, chiar și după ce dispozitivul a fost oprit. De vină este tipul de lumină albastră emisă de majoritatea dispozitivelor mobile. Celulele din spatele ochilor conțin o proteină sensibilă la lumină, care preia anumite lungimi de undă de lumină. Aceste celule sensibile la lumină trimit, apoi, semnale către „ceasul” creierului, care reglează ritmurile circadiene ale corpului.

Lenea mentală

Telefoanele au devenit parte a vieții de zi cu zi și pentru că ne ajută să nu mai memorăm numere de telefon sau anumite date importante. În plus, o căutare scurtă pe Google ne ajută să aflăm orice răspuns. În loc să încercăm să ne amintim numere de telefon, întâlniri sau date importante, ne bazăm exclusiv pe o aplicație pentru iPhone. Experții avertizează că această dependență excesivă de dispozitivul mobil, pentru toate răspunsurile, ar putea duce la așa numita „lene mentală”. Un studiu recent a descoperit că există o legătură clară între smartphone și lenea mentală. „Problema în a te baza prea mult pe internet este că nu vei avea niciodată răspunsul corect, decât dacă te gândești la asta într-un mod analitic sau logic”, a explicat Gordon Pennycook, unul dintre co-autorii studiului.