Anunțul momentului pentru cei care se încălzesc cu lemne de foc. Decizia luată de Romsilva

lemne de foc

SURSA FOTO: Dreamstime

Cât costă un metru cub de lemne de foc în toamna anului 2024? La cerere, transportul poate fi asigurat fie cu o mașină, fie cu un tractor cu remorcă.

Cât costă un metru cub de lemne de foc în toamna anului 2024?

Cât costă un metru cub de lemne de foc în toamna anului 2024? Romsilva, Regia Națională a Pădurilor, a început să anunțe noile prețuri la lemne de foc pe care îl poți cumpăra atât ca persoană fizică, cât și ca agent economic.

În acest an, Romsilva plănuiește să recolteze 9,3 milioane de metri cubi de lemn din pădurile de stat, dintre care 4,81 milioane de metri cubi vor fi lemn fasonat, iar 4,49 milioane de metri cubi lemn pe picior.

Direcția Silvică Bistrița estimează că, până la sfârșitul lunii septembrie, va vinde oamenilor 950 de metri cubi de lemn de foc de la Ocoalele Silvice Bistrița și Beclean. La Ocolul Silvic Bistrița sunt disponibili 350 de metri cubi, iar la Ocolul Silvic Beclean 650 de metri cubi.

Prețurile pentru lemnul de foc cumpărat de la Romsilva, prin Direcția Silvică Bistrița, variază între 73,5 lei/mc și 416,5 lei/mc (TVA inclus), în funcție de tipul și calitatea lemnului. Cei interesați pot depune cereri la ocolul silvic.

La cerere, transportul poate fi asigurat fie cu o mașină cu o capacitate maximă de 16 mc, fie cu un tractor cu remorcă de până la 8 mc pe cursă.

SURSA FOTO: Romsilva

În toamna anului 2023, Romsilva a crescut cu 24% cantitatea de lemn fasonat pusă pe piață

În toamna anului 2023, Romsilva a crescut cu 24% cantitatea de lemn fasonat pusă pe piață, recoltată din pădurile de stat.

În primele 11 luni ale anului 2023, Romsilva a recoltat, fie cu echipele proprii, fie prin contracte cu firme specializate, peste 3,9 milioane de metri cubi de lemn fasonat, cu 688.400 mc mai mult decât în aceeași perioadă din 2022. Prețul mediu pentru lemnul fasonat destinat industriei, stabilit prin licitații electronice, a fost de 503 lei/mc, fără TVA.

Lemnul fasonat a fost valorificat prin cele 1.076 de depozite ale Romsilva, dintre care 327 sunt permanente și 749 temporare, unde specialiștii sortează lemnul și îi atribuie destinația industrială corespunzătoare. În plus, tot în primele 11 luni ale anului trecut, s-au recoltat 4.115.900 mc de lemn pe picior din pădurile de stat, la un preț mediu de 309,41 lei/mc, fără TVA.

Romsilva gestionează 3,13 milioane de hectare de păduri de stat, aproximativ 48% din totalul pădurilor din țară, și oferă servicii silvice pentru încă un milion de hectare de păduri private. Toate pădurile de stat au certificarea internațională pentru management forestier. Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și 12 herghelii de stat.