În contextul în care prețurile la gaze au crescut enorm în această perioadă, Executivul a decis compensarea facturii pentru încălzire. Totuși, nu toți românii vor primi automat această compensare, unii fiind nevoiți să facă anumite lucruri simple.
Lovitură dură pentru cei care stau la bloc! Ce trebuie să facă pentru a primi compensarea facturii pentru încălzire
Schema compensării facturii de încălzire cu 25% îi include și pe cei care locuiesc în blocuri alimentate de centrale termice de scară care funcționează cu gaz. Totuși, pentru ei compensarea nu va fi automată, asociațiile de proprietari și administratorii fiind nevoiți să facă câțiva pași simpli, informează e-nergia.ro.
”(11) Schema de compensare prevăzută la alin. (1) se aplică și în cazul condominiilor cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale care au un singur punct de consum care deservește spatiile locative din condominiu.”, se arată în OUG 118/2021.
Ce trebuie să facă administratorii
Așadar, în ordonanța de urgență anterior menționată se precizează că Asociațiile de Proprietari sunt cele care vor trebui să împartă consumul de gaze naturale al centralei scării sau al blocului la numărul de apartamente. Rezultatul reprezintp consumul fiecărui apartament. Ulterior, aceste date trebuie trimise la firma de furnizare a gazului.
”(12) Pentru punctul de consum aferent încălzirii centralizate având drept combustibil gazele naturale dintr-un condominiu, încadrarea în tranșele de consum pentru fiecare dintre spațiile locative se realizează în baza consumului înregistrat la punctul de consum prin raportare la numărul de spații locative.
(13) Responsabilitatea cu privire la declararea tranșelor de consum de gaze naturale aferente fiecărui proprietar din condominiu revine asociației de proprietari constituite la nivelul condominiului potrivit legii sau proprietarilor, în situația în care pentru condominiul respectiv nu există obligația constituirii asociației.”, se mai arată în OUG.
Este important ca administratorii să facă din timp acest calcule, deoarece schema de compensare se aplică de la 1 noiembrie 2021, iar consumul compensat vine la plată în factura emisă în decembrie.
”(14) Pentru a beneficia de compensare, reprezentantul administrației condominiului sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar la furnizorul de gaze naturale modalitatea de repartizare a consumului total și consumul corespunzător fiecărui client casnic din cadrul condominiului, însoțite de o declarație pe propria răspundere privind realitatea datelor furnizate.”, este stipulat în OUG.
Amintim că pentru a beneficia de compensarea de 25%, fiecare apartament din bloc ar trebuie să consume maxim 1.000 de metri cub de gaz în cele cinci luni stipulate în OUG, însă nu mai puțin de 100 de metri cubi de gaz în această perioadă, mai notează sursa anterior citată.