Termoenergetica anunță că bucureștenii vor îngheța de frig dacă PMB nu își achită datoriile

Numai în acest an, Primăria Municipiului București (PMB) are restanțe scadente de 80 de milioane de euro, la care se adaugă și restanțele din anii trecuți. De aceea, Termoenergetica a anunțat PMB-ul că există „riscul de imposibilitate de asigurare a funcționării Sistemului Centralizat de Alimentare cu Energie Termică a Capitalei pe durata sezonului de iarnă 2022-2023”.

În prezent, Termoenergetica are datorii scadente către furnizorii de agent termic, iar compensația datorată de către PMB pentru diferența de preț la energia termică se realizează cu „mare întârziere”, relatează Gândul. De aceea, reprezentanții Termoenergetica București (CMTEB) au transmis un mesaj către Direcția de Asistență Tehnică și Juridică a Primăriei Municipiului București, o adresă prin intermediul căreia trag un semnal de alarmă. Termoenergetica avertizează că ar putea intra în insolvență și există riscul unor proceduri de executare silită, dacă nu vor fi plătite datoriile, iar ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală) ar putea opri conturile Termoenergetica.

Intrarea în insolvență ar putea avea loc în curând, dacă nu sunt alocate fondurile necesare, Termoenergetica fiind acum „în situație financiară critică”, ceea ce înseamnă că locuitorii din București vor îngheța de frig la iarnă.

Claudiu Creţu, director general al Termoenergetica, a declarat recent că PMB trebuie să se împrumute pentru a achita datoriile fiindcă „nu are banii necesari”.

„Datoriile sunt în jur de 400 de milioane de lei, datorii scadente acum, însemnând subvenţia pe ultimele trei-patru luni, şi încă 500 de milioane de lei, pierderile anilor 2020 şi 2021, deci vorbim undeva la 800 de milioane de lei”, a precizat Claudiu Crețu, în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3.

România nu va avea probleme cu gazele naturale în această iarnă

În ciuda acestui fapt, vă amintim că, în cursul zilei de miercuri, Nicolae Ciucă a declarat că țara noastră are un procent de 70% de gaze naturale în depozite. Pe acest fond, premierul României a spus că țara noastră va avea suficient gaz pentru a trece peste această iarnă.

„În momentul de față continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii și am reușit să atingem un procent de 70%, ceea ce este foarte încurajator pentru realizarea obiectivului astfel încât să ne asigurăm că avem cantitățile de gaz necesare pentru iarna 2022-2023 și sunt convins că, așa cum ne-am asumat prin demersurile pe care Ministerul Energiei continuă să le facă, vom avea garanția unei aprovizionări continue în perioada următoare și putem în felul acesta să transmitem un mesaj cât se poate de clar că pentru cetățenii țării noastre, pentru economia românească avem cantitățile de gaz necesare să putem să trecem iarna dintre anii 2022 – 2023”, a spus premierul României.