Vești importante pentru cei cu centrale de apartament! Când va scădea prețul gazelor? Au anunțat chiar acum

Invitat la o dezbatere pe teme energetice, consilierul ministrului Energiei, Niculae Havrileț, a precizat că prețul gazelor va scădea la jumătate pentru iarna 2022-2023. Consilierul a mai spus că Guvernul nu ia în calcul o plafonare a prețurilor la producător.

“La gaze, este o conjunctură ca urmare a problemelor care însoţesc cazul Nord Stream 2, dar şi a faptului că anul trecut în pandemie preţurile au fost extrem de mici, cele mai mici din istoria preţurilor din România, nici măcar când erau preţuri reglementate nu erau 33 de lei pe MWh.

Îmi aduc aminte că am început procesul de liberalizare cu 45 de lei MWh, iar toată vara trecută a fost 33 de lei

(…) Deja am studiat bursele externe, regionale, iar pentru iarna viitoare, preţul va fi la jumătate faţă de cel de acum”, a spus Niculae Havrileţ, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.

De ce Guvernul nu dorește plafonarea prețurilor la producători

Tot vineri, consilierul ministrului Energiei a precizat că Guvernul nu dorește planofarea prețurilor la producători, deoarece interesul pentru investiții va dispărea. Acesta spune că se va merge pe măsuri țintite, către consumatorii aflați cu adevărat în situație defavorabilă.

“Dacă plafonezi preţul la producători, omori interesul pentru investiţii”, a explicat el.

Buget de un miliard de lei pentru măsura compensării facturilor

Niculae Havrileț a precizat că este nevoie de un buget de un miliard de lei pentru măsura compensării facturilor, subliniind că banii nu sunt o problemă. Acesta spune că suma necesară se va putea strânge până în luna ianuarie a anului viitor.

“Problema banilor nu există, sunt bani suficienţi. La aceste preţuri se ataşează TVA care intră imediat la facturare.

Costurile cu încălzire, fie pe energie, fie pe gaze, vor veni abia în facturile din ianuarie, deci există posibilitatea ca până atunci să se adune banii respectivi la buget. S-a considerat că în jur de un miliard de lei poate fi această sumă de ajutor, în jurul valorii de un miliard de lei, care nu este o problemă pentru a asigura trecerea acestei perioade de iarnă.

Pentru iarna viitoare vedem cum va evolua, dar se pot lua dividende şi în avans, din certificatele de CO2. România primeşte circa un miliard de euro în acest an de la Banca Europeană de Investiţii. Deci nu este o problemă asigurarea acestor bani”, a mai spus consilierul ministrului Energiei.

Sursă foto: Dreamstime