În caz că ați uitat, la început de an trebuie să plătiți impozitul auto în cazul în care dețineți un autovehicul în România. Taxa este obligatorie și, dacă nu o achitați la timp, se percep dobânzi și penalități de întârziere.
Taxele s-ar putea majora pentru autovehiculele poluante
În fiecare an, orice persoană care deține un mijloc de transport, care este înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul României, trebuie să plătească impozitul auto. Valoarea acestuia crește, cu o sumă fixă, în funcție de capacitatea cilindrică a fiecărui vehicul. Începând din 2021, cei cu motoare de o capacitate cilindrică mare sunt nevoiți să plătească mai mult.
Există și excepții însă de la plata acestui impozit. Aici menționăm vehiculele istorice, mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral, mijloacele de transport folosite la intervenții, mijloacele de transport ale instituțiilor și unităților care funcționează sub comanda MECS sau a MTS şi altele.
Impozitul auto se poate achita cash sau cu cardul la ghișeul administrațiilor financiare sau online. În cazul în care alegeți varianta online, plata se face prin intermediul platformei ghiseul.ro, prin ordin bancar sau prin mandat poștal la orice Oficiu Poștal din România.
Penalități pentru neplata la termen
În cazul în care nu achitați la termen obligațiile fiscale veți trebui să plătiți dobânzi și penalități de întârziere.
Astfel, dobânda este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, iar penalitatea este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.
Aceste dobânzi și penalități se calculează din ziua imediat următoare expirării termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că în pofida unui efort uriaș din punct de vedere financiar făcut de statul român prin implementarea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, în România numărul mașinilor vechi nou înmatriculate este mai mare decât cel al autoturismelor noi.
În acest sens, Tanczos Barna a arătat că Guvernul poate creşte plafonul până la care pot fi impuse taxele locale pentru autovehicule poluante.
„Propun şi colegilor mei din coaliţie să avem în balanţă cele două măsuri: de stimul pentru maşinile noi şi de descurajare. Descurajarea se face ori prin majorare de taxe, ori prin taxă nouă. Guvernul a spus că nu vom introduce taxe noi, rămâne varianta ca anumite taxe existente, în cazul maşinilor vechi şi foarte poluatoare, să fie majorate”, a declarat ministrul Mediului.