Anunțul momentului pentru cei născuți înainte de 1980! Este absolut obligatoriu să faci asta

calendar, zi libera

SURSA FOTO: Dreamstime

Oamenii de știință au scos la iveală câte ore ar trebui să dormim pe zi pentru a ne păstra sănătatea mintală intactă. Studiul, care a fost publicat în revista Nature Aging, arată de ce nu este bine să dormim mai puține sau mai multe ore decât este recomandat.

Anunțul momentului pentru cei născuți înainte de 1980!

Cercetătorii britanici au efectuat un studiu care a scos la iveală că persoanele cu vârste medii și înaintate ar trebui să doarmă șapte ore pe noapte. În cazul în care dorm prea mult sau prea puțin, aceste persoane se pot confrunta cu performanţe cognitive şi sănătate mintală mai slabe, inclusiv cu depresie și anxietate.

Studiu, efectuat pe aproape 500.000 de adulţi cu vârste cuprinse între 38 şi 73 de ani, mai arată că o cantitate constantă de somn este și ea benefică.

”Pentru fiecare oră care se îndepărtează de şapte ore, starea de sănătate se înrăutăţeşte. Este foarte clar că procesele care au loc în creierul nostru în timpul somnului sunt foarte importante pentru menţinerea sănătăţii noastre fizice şi mentale”, spune prof. Barbara Sahakian, de la Departamentul de psihiatrie al Universităţii Cambridge.

Somnul bun este important pentru toată lumea

Prof. Barbara Sahakian a mai adăugat că un somn bun este important în toate etapele vieţii, dar mai ales pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, subliniind că somnul este la fel de important precum exercițiile fizice.

Cercetătorii britanici arată că unul dintre motivele pentru această legătură îl reprezintă perturbarea somnului cu unde lente. Concret, lipsa somnului profund ar putea împiedica creierul să elimine toxinele în mod eficient, arată The Guardian.

În cadrul studiului au fost adăugate imagini ale creierului și date genetice pentru aproape 40.000 de participanţi, acesta arătând că zona creierului cea mai afectată de somn a fost regiunea care conţine hipocampul, centrul de memorie al creierului, un somn prea mult sau prea puţin fiind legat de un volum mai mic al creierului.

Analiza a constatat că persoanele care dormeau şapte ore pe noapte au obţinut cele mai bune rezultate, în medie, la testele cognitive privind viteza de procesare, atenţia vizuală, memoria şi abilităţile de rezolvare a problemelor.

Totuși, studiul nu a arătat și o relaţie de cauzalitate, în timp ce legătura dintre somn şi unele tulburări cerebrale este complexă. De exemplu, modelele neobişnuite de somn şi insomnia sunt simptome comune la persoanele cu demenţă.

Oamenii de ştiinţă sunt mai puţin lămuriţi cu privire la motivul pentru care petrecerea a opt sau mai multe ore în pat ar putea cauza probleme. O explicaţie este că persoanele care au un somn de proastă calitate, perturbat, au tendinţa de a petrece mai mult timp dormind, sau încercând să doarmă, pentru că se simt obosiţi.

”Nu înţelegem cu adevărat de ce dormitul mai mult timp ar fi o problemă”, a spus prof. Jianfeng Feng, de la Universitatea Fudan din Shanghai, adăugând ”deşi nu putem spune în mod concludent că prea puţin sau prea mult somn cauzează probleme cognitive, analiza noastră care priveşte indivizii pe o perioadă mai lungă de timp pare să susţină această idee. Motivele pentru care persoanele în vârstă au un somn mai slab par a fi complexe, influenţate de o combinaţie între constituţia noastră genetică şi structura creierului nostru”.