Studiu: Persoanele care iau aceste medicamente ar putea să nu aibă anticorpi după vaccinul anti-COVID

Cu toate astea, persoanele care fac parte din grupul oamenilor care iau medicamente pentru a trata o anumită problemă de sănătate, atunci s-ar putea ca anticorpii de după vaccin să fie inexistenți, arată cercetătorii.

Un studiu amplu publicat în revista medicală Cancer Cell, la începutul lunii iunie, a încercat să determine cât de eficient este vaccinul anti-COVID pentru persoanele care suferă de cancer.

Cercetătorii au folosit date de la 200 de pacienți eligibili la Montefiore Health System și la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York. Acestor pacienți li s-a testat nivelul de anticorpi după ce le-au fost administrate ambele doze de vaccin anti-coronavirus.

Rezultatele au arătat că majoritatea pacienților au un răspuns imun bun la dozele de vaccin. Cu toate astea, 30% dintre pacienții care iau medicamente imunosupresoare și care au participat la studiu nu au prezentat niciun răspuns cu anticorpi la virus, notează bestlifeonline.com.

Vaccinul nu este eficient după dozajele admise

Aceste descoperiri se adaugă celor care arat că pacienții care iau  medicamente precum metotrexatul, Rituxan și anumiți steroizi care suprimă sistemul imunitar, care pot fi folosiți pentru tratarea anumitor tipuri de cancer, artrită, psoriazis și pentru a preveni respingerea transplanturi de organe, nu văd eficiența deplină a vaccinurilor COVID-19 după dozaje regulate.

Din această cauză, medicii sunt de părere că persoanele care iau astfel de medicamente trebuie să primească doze suplimentare pentru a-și susține răspunsul imunitar.

„Ar trebui să existe deja un studiu național privind pacienții post-transplant care primesc dozele de vaccin. Nu ar trebui să fie mica noastră echipă de aici, în Bronx, care să încerce să descopere acest lucru.”, spune Balazs Halmos, medic oncolog la Montefiore Medical Center din New York City și autorul principal al studiului.

Franța va încerca să administreze încă o doză pacienților care iau aceste medicamente

Franța s-a pregătit pentru astfel de pacienți, motiv pentru care administrarea unei alte doze de vaccin anti-COVID pentru aceste persoane este deja programată.

Un studiu efectuat în Franța arată că în timp ce doar 40% dintre pacienții imunocompromiși au avut anticorpi după două doze, nivelul anticorpilor  a fost crescut la 68% la patru săptămâni după administrarea unei a treia doze.

În timp ce Moderna și Pfizer planifică să efectueze studii proprii cu privire le acest aspect, unii cercetători susțin că ritmul lent al agențiilor federale face dificilă colectarea informațiilor vitale.

„Este un studiu foarte simplu. Nu este deloc complicat”, spune medicul reumatolog Jose U. Scher de la NYU Langone Health, cel care a condus un studiu al efectului metotrexatului asupra vaccinurilor.

Deocamdată, Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spun că „testarea anticorpilor nu este recomandată pentru a evalua imunitatea la SARS-CoV-2 după vaccinarea COVID-19”, deoarece rezultatele pot să nu fie exacte sau utile.

Sursă foto: Dreamstime