Austria a luat o decizie fără precedent cu privire la modul de desfășurare al campaniei de vaccinare anti-covid. Potrivit ultimelor informații, autoritățile au hotărât ca cea de a treia doză de vaccin să fie efectuată doar cu Pfizer și Moderna.
Guvernul austriac a decis să folosească doar vaccinuri ARN mesager, respectiv cele produse de Pfizer şi Moderna, pentru cea de a treia doză de vaccin. Totodată, sursa citată a mai precizat că procesul urmează să înceapă cu persoanele în vârstă de peste 65 de ani.
De menționat este faptul că decizia autorităților vine după recomandarea comisiei de experţi asupra vaccinării, care stabileşte de asemenea când ar trebui administrată această a treia doză, sau a doua în cazul celor vaccinaţi cu serul Johnson&Johnson.
În ceea ce privește termenele stablite de Guvern, persoanele cu vârste de peste 65 de ani care au fost imunizate cu serurile AstraZeneca sau Johnson&Johnson trebuie vaccinate cu doza de consolidare nu mai târziu de 6 luni de la ultima doză.
În același timp, persoanele din căminele de bătrâni ori care au boli autoimune, cancer sau probleme cardiace, printre alte afecţiuni, trebuie și ele vaccinate cu doza de consolidare, dar nu mai târziu de 9 luni de la ultima doză.
Pe de altă parte, persoanele adulte care s-au vaccinat deja cu Pfizer și Moderna, vor primi cea de a treia doză într-un interval cuprins între 9 şi 12 luni după administrarea celei de-a doua doze.
În cazul minorilor care nu au probleme de sănătate, experții austrieci nu recomandă cea de a treia doză de vaccin. Amintim faptul că până în prezent, circa 56% din populaţia Austriei a fost până în prezent vaccinată anti-COVID-19 cu schema completă, dar procesul de vaccinare a încetinit în ultima vreme.
OMS vine cu alte precizări
Deși Austria pregătește vaccinarea cu a treia doză, experții OMS au o alt părere. În cursul acestei săptămâni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a precizat că datele actuale nu arată că sunt necesare rapeluri ale vaccinurilor pentru Covid-19, relata Reuters.
Aceste precizări au fost făcut cu puțin timp înainte ca guvernul american să anunţe că intenţionează să înceapă pună la dispoziţia americanilor rapeluri, pe scară largă, începând din 20 septembrie, având în vedere că numărul infecţiilor provocate de varianta Delta este în creştere.
”Considerăm în mod clar că datele de astăzi nu indică necesitatea rapelurilor”, a declarat directoarea ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan, într-o conferinţă de presă.
Totodată, aceasta mai sublinia faptul că este nevoie de mai multe cercetări în acest sens înainte ca măsura să fie aplicată. La rândul său, consilierul senior al OMS Bruce Aylward a vorbit despre rapelurile administrate în ţările bogate , precizând ”există suficiente vaccinuri în lume”.