Moderna generează de două ori mai mulți anticorpi decât Pfizer

Jurnalul Asociației Medicale Americane a publicat rezultatele studiului la care au participat 2.500 de persoane. Toți cei care s-au vaccinat cu Moderna trebuie să știe cât de eficient, este, de fapt, vaccinul.

Bloomerg a consultat rezultatele cercetării și a tras o serie de concluzii. Potrivit sursei citate, nivelul anticorpilor generați după vaccinarea cu serul produs de compania americană Moderna a fost, în medie, de 2.881 de unități pe mililitru.

Pe de altă parte, în cazul vaccinării cu serul de la Pfizer și americanii de la BioNTech, sursa citată a observat o valoare de 1.108 unități pe mililitru, adică aproape de două ori mai mică decât în cazul Moderna.

În ceea ce privește persoanele paricipante la studiu, potrivit sursei citate, subiecții au fost angajați ai unui spital important din Belgia, au fost persoane care nu au fost infectate cu coronavirus înainte să le fie administrată prima doză de vaccin și apoi rapelul.

În același timp, rezultatele au sugerat că diferențele ar putea fi explicate prin: cantitatea mai mare de ingredient activ din vaccinul Moderna – 100 micrograme, comparativ cu 30 micrograme pentru Pfizer-BioNTech; interval mai lung între dozele de vaccin Moderna – patru săptămâni, comparativ cu trei săptămâni pentru Pfizer-BioNTech.

Legătura dintre vaccinul Moderna și cazurile de deces

Amintim faptul că publicarea rezultatelor acestui studiu vine la o săptămână după ce Japonia a anunţat suspendarea utilizării a 1,63 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 produse de compania americană Moderna, după semnalarea prezenţei unor impurităţi în trei loturi distribuite în ţară.

În același timp, autoritățile nipone investighează decesele a doi bărbaţi care au primit vaccinuri de la Moderna. Compania preciza la scurt timp după incident că nu există dovezi științifice care să lege serurile de decesele înregistrate.

„În acest moment, nu avem nicio dovadă că aceste decese sunt cauzate de vaccinul Moderna”, a transmis compania. î

Mai trebuie menționat și faptul că eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna împotriva infectării cu COVID-19 a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, potrivit datelor publicate de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA.