Anunțul momentului pentru elevi și părinți! Când va reîncepe școala și cum va funcționa. Klaus Iohannis a venit cu noi precizări
Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul căreia s-a vorbit despre sistemul educațional și despre continuarea și finalizarea anului școlar 2020-2021. Administrația Prezidențială informează că se dorește ca procesul de învățământ să fie în condiții de siguranță pentru toți participanții.
„În ceea ce privește reluarea cursurilor după actuala vacanță, se vor aplica aceleași scenarii pe baza cărora s-a desfășurat activitatea didactică în acest semestru. Obiectivul principal este reîntoarcerea în clase a tuturor elevilor cât mai curând posibil, dar acest lucru depinde direct de evoluția epidemiologică”, precizează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.
Necesitatea intensificării procesului de vaccinare
Șeful statului a mai spus că este necesar ca procesul de vaccinare să se intensifice.
„Imunizarea într-un număr cât mai mare a personalului din sistemul de învățământ va permite desfășurarea în siguranță a cursurilor, atât cadrele didactice, cât și elevii fiind, astfel, protejați împotriva infectării cu SARS-CoV-2”, se mai arată în comunicatul de presă.
S-a discutat și despre nevoia de consolidare a unor conduceri performante la nivel preuniversitar. Așadar, în perioada următoare, Ministerul Educației va stabili metodologia și criteriile pentru organizarea concursuriloe de ocupare ale funcțiilor de directori și directori adjuncți.
Scenariile după care vor continua cursurile
Potrivit celor transmise de Administrația Prezidențială, există trei scenarii care se pot implementa pentru ca elevii să meargă la școală în format fizic.
Primul scenariu
La o rată a incidenței mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori, preșcolarii și elevii vor participa zilnic în unitățile de învățământ și vor respecta și aplica normele de protecție impuse.
Al doilea scenariu
La o incidență mai mare de 1 la mia de locuitori dar mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, preșcolarii, elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal vor participa zilnic în unitățile de învățământ și vor respecta și aplica normele de protecție impuse. Ceilalți elevi vor participa zilnic la cursuri în sistemul online.
Al treilea scenariu
La o incidență mai mare de 3 la mia de locuitori, preșcolarii și elevii din învățământul primar vor participa zilnic la unitățile de învățământ.
În ceea ce privește elevii claselor a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, aceștia vor participa zilnic la unitățile de învățământ, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.
Restul elevilor vor continua cursurile în mediul online.