O prevedere importantă a propunerii legislative este cea care vizează scăderea numărului maxim de elevi într-o clasă. Astfel, de exemplu, în învățământul primar o clasă va cuprinde nu mai mult de 22 de elevi, față de 25 potrivit legii în vigoare. Totodată, în învățământul gimnazial și în învățământul liceal o clasă nu va avea mai mult de 26 de elevi, față de 30 câți sunt în prezent.

Proiectul legislativ acordă profesorilor o libertate mai mare, pentru ca aceștia să poată preda materia de studiu conform abilităților elevilor. Astfel, se va introduce un element nou și anume principiul adaptabilității curriculumului național și programei școlare, ceea ce presupune diminuarea suprasolicitării elevilor prin readaptarea curriculei și programei școlare la necesitățile reale ale copiilor. Totodată, se propune ca programa școlară să acopere doar 65% din orele de predare și evaluare. Restul de 35% din timp poate fi folosit pentru coeziunea și aprofundarea materiei în funcție de performanta fiecărei clase.

Modificări importante pentru părinți

Noile modificări ar veni în sprijinul părinților care urmează să se întoarcă la muncă după concediul de doi ani pentru creșterea copilului. Astfel, daca noua lege adoptată intră în vigoare, părinții își vor putea înscrie copiii la grădiniță, chiar și de la vârsta de doi ani. Propunerea legislativă oferă ca noutate, șansa ca în cadrul grădinițelor cu program săptămânal, în situații deosebite și de urgență ale părinților, serviciile să fie furnizate și pe timpul nopții.

O alta propunere de modificare permite acordarea cupoanelor pentru educație timpurie, cupoanele sociale și de către autoritățile publice locale, ca și ajutor, pentru a folosi la achitarea contribuției lunare de întreținere datorată de părinți.

De asemenea, propunerea legislativă legiferează regimul creșelor și al grădinițelor și prevede extinderea programelor ”Masă caldă la școală” și ”Școala după scoală”, până în anul 2030, în toate școlile din țară. În ceea ce privește programul ’’Școala după scoală” propunerea legislativă oferă posibilitatea ca și părinții să aibă dreptul la inițiative în această privință, aceștia vor putea înființa asociați, care să deruleze programele.

Totodată, proiectul ar garanta elevilor accesul gratuit la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice.