Anunțul momentului pentru părinți și elevi! Ce se întâmplă cu școlile? Premierul Cîțu e spus clar

În cursul zilei de joi, Prefectura Capitalei a informat că rata incidenței este de 6,64 în municipiu. La auzul acestor vești, părinții și elevii nu au știu dacă școala va trece în mediul online sau nu, așa cum s-a întâmplat până acum.

În acest context, premierul Florin Cîțu a vorbit despre acest aspect în cadrul unei conferințe de presă susținută la inaugurarea Pasajului Mogoșoaia. Prim-ministrul a spus că decizia de a trece în mediul online va fi scoasă pe baza numărului de cazuri dintr-o școală și nu va mai avea legătură cu rata incidenței.

“În ceea ce privește școlile, vom scoate acea legătură față de incidență. Această decizie va fi legată de numărul de cazuri Covid din fiecare școală. Hotărârea CNSU va fi dată în această seară și veți vedea acolo toate detaliile. Noi am luat deciziile în CNSU pentru a ne asigura că școlile pot rămâne deschise, acolo unde se poate”, a declarat premierul.

Revine carantina de weekend

Prefectura Capitalei informează că rata de infectare a ajuns de 6,64 la mia de locuitori. Potrivit regulilor impuse de autorități, atunci când rata de incidență trece de 6 la mia de locuitori într-o localitate, atunci se impun noi restricții.

Așadar, persoanele vaccinate vor avea voie să circule în weekend între ora 05:00 și ora 20:00, dar vor exista și anumite excepții. În ceea ce privește persoanele vaccinate, acestea vor putea să se deplaseze fără restricții.

În plus, magazinele se vor închide la ora 18:00, iar restaurantele și cafenelele la interior sunt închise. Același lucru se aplică și pentru terase, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Sălile de fitness și bazinele de înot se închid și ele, în timp ce nunțile și botezurile se interzic și ele.

Măsurile urmează să fie impuse în urma unei ședințe a Comitetului pentru Situații de Urgență. Ședința ar putea avea loc joi seara sau vineri.

Coronavirus România, 30 septembrie

Potrivit datelor publicate de GCS, până astăzi, 30 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.233.668 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 1.575 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.118.816 pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 12.032 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 187 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 37.041 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 29.09.2021 (10:00) – 30.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 176 de decese (89 bărbați și 87 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș,  Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj,  Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 176 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă  0-9 ani, 5 la categoria de vârstă 30-39 ani, 10 la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 la categoria de vârstă 50-59 ani, 32 la categoria de vârstă 60-69 ani, 62 la categoria de vârstă 70-79 ani și 53 la categoria de vârstă peste 80 ani.

165 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 8 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 3 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Din totalul de 176 de pacienți decedați, 163 erau nevaccinați și 13 vaccinați. Dintre cei 13 pacienți vaccinați, 11 prezentau comorbidități, 1 nu prezenta comorbidități, iar pentru 1 pacient nu au fost raportate comorbidități până în prezent. Pacienții decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 58 și 86 de ani. Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

Sursă foto: Dreamstime