Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit despre noile măsuri care ar putea intra în vigoare în următorul an școlar. Acesta spune că profesorii care nu s-au vaccinat ar putea fi testați înainte de a intra la ore.
Ce se întâmplă cu profesorii nevaccinați? Sorin Cîmpeanu vine cu o nouă variantă: Ne ajută să ţinem criza sub control
Ministrul Sănătății a vorbit la Antena 3 despre măsurile care ar putea fi implementate de la toamnă în ceea ce privește școlile din România în actualul context pandemic. Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii care au ales să se vaccineze ar putea fi testați înainte să intre la ore.
Ministrul a precizat că această propunere este analizată de către Ministerul Educației și cel al Sănătății. Întrebat cât de probabilă este această variantă, Sorin Cîmpeanu a spus că nu poate veni cu nicio probabilitate.
„Nu pot avansa absolut nicio probabilitate, însă vă pot spune ceva sigur. Respectarea regulilor de protecţie sanitară – aerisirea spaţiilor de învăţământ, purtarea măştii de protecţie, distanţarea adecvată şi testarea cadrelor didactice ne ajută să ţinem criza sub control.
Singurul lucru care ne ajută să punem punct acestei crize sanitare este vaccinarea. Deci este foarte sigur că vom susţine prin toate mijloacele campania de vaccinare în aşa fel încât, în data de 13 septembrie să putem să începem şcoala cu prezenţă fizică pentru a nu mai avea pierderile pe care le-am avut deja și pe care le recuperăm cu foarte mare greutate și doar în timp.”, spune acesta.
Testarea nu s-ar face pe banii profesorilor
Sorin Cîmpeanu informează că testarea profesorilor care au ales să nu se vaccineze nu ar trebui făcută pe banii acestora, explicând, de fapt, la ce se referă. El spune că dacă o persoană cu simptome este testată, atunci testarea va fi gratuită. Cu toate acestea, spune el, concluzia finală va fi dată după discuțiile cu Ministerul Sănătății.
”Este exclusă vaccinarea pe banii cuiva. Vaccinarea este asigurată de stat. Dacă vorbim despre testare, punctul meu de vedere este acela, a nu încărca profesorii cu testarea pe banii lor. Pot să justific.
Dacă am avea prin consultare, cu Ministerul Sănătăţii, o decizie de testare periodică a celor care nu s-au vaccinat, este exclusiv o ipoteză de lucru, nu este nicio concluzie, subliniez, atunci am putea să vorbim de plata testării, dar atâta vreme cât noi, în momentul de faţă avem obligativitatea testării persoanelor care prezintă simptome, acest lucru nu se poate face punând testarea în sarcina cadrului didactic.
Dacă prezinţi simptome, vei fi testat gratuit de către DSP. Este un punct de vedere preliminar şi personal. Concluzia finală fundamentată va rezulta din consultările cu Ministerul Sănătăţii.”, spune acesta.
Banii pentru orele remediale au fost deja virați
În ceea ce privește banii pentru orele remediale, ministrul Educației spune că sumele deja au fost virate. El spune că ultima dată a fost virată suma de 25 de milioane de lei pentru plata drepturilor salariale.
”La rândul ei, unitatea de management proiecte a transferat către inspectorate, aproape 18 millioane de lei, mai exact 17, 8 miloane de lei. S-au făcut plăţi integrale, într-un număr de 22 de judeţe. Alte 15 judeţe au primit plată parţială, iar 5 judeţe – Botoşani, Dolj, Maramureş, Timiş şi Vâlcea, nu au primit nicio sumă pentru plata acestor drepturi salariale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni, în cadrul emisiunii Decisiv de la Antena 3.
Sursă foto: Facebook, Guvernul României