E decizia momentului pentru aceşti români care locuiesc la bloc!
Românii se mută în blocurile noi din acest oraş aglomerat trebuie să primească obligatoriu loc de parcare
Mai exact, este vorba despre o decizie a autorităţilor din Alba Iulia, care, din cauza aglomeraţiei de pe străzile oraşului, vor să-i oblige pe dezvoltatorii imobiliari să asigure locuri de parcare pentru toţi proprietarii.
Dezvoltatorii care nu se vor supune noilor reguli vor plăti amenzi usturătoare: câteva 10.000 de euro pentru fiecare loc de parcare nerealizat.
Proiectul autorităţilor din Alba Iulia are în vedere inclusiv asigurarea obligatorie de parcări pentru biciclete, dar și a unor stații de încărcare pentru mașinile electrice, transmit stirileprotv.ro.
34.000 de autoturisme şi doar 14.000 de locuri de parcare. Reţetă sigură pentru scandaluri, recunosc autorităţile
Locuitorii din municipiul Alba Iulia deţin, în prezent, peste 34.000 de autoturisme, însă au la dispoziţie numai 14.000 de locuri de parcare. Din acest motiv, autorităţile spun că există foarte multe plângeri şi se ajunge inclusiv la scandaluri între şoferi, de multe ori.
“Datorită nereglementării corecte a urbanismului în Alba Iulia au fost multe construcții haotice care au generat foarte, foarte multe nemulțumiri”, explică primarul Gabriel Pleșa.
Ce reguli propun autorităţile locale din Alba Iulia?
De acum încolo, dezvoltatorii imobiliari trebuie să asigure:
- 1 loc de parcare pentru fiecare locuință cu o suprafață mai mică de 70 de metri pătrați,
- 2 pentru o proprietate cu o suprafață mai MARE de 70 de metri pătrați,
- 1 loc de parcare pentru biciclete de locuință,
- stație de încărcare în fiecare ansamblu rezidențial cu cel puțin 20 de apartamente.
“Maxim 50% să fie poziționate pe sol, restul de 50% să fie poziționate în garaje subterane”, indică arhitectul şef al Primăriei Alba Iulia, Alexandru Damian.
Propunerile autorităților din Alba sunt în dezbatere publică până pe 22 octombrie.
Propunere foarte bună şi pentru alte oraşe aglomerate, însă cu amenzi şi mai mari!
Astfel de propuneri ar fi binevenite şi în alte oraşe aglomerate din ţară, precum Bucureşti sau Cluj-Napoca, însă cu amenzi mult mai usturătoare, consideră Adrian Dohotaru, de la Asociația “Societatea Organizată Sustenabil”:
“Pentru Alba Iulia, 10.000 de euro e o sumă ok, pentru alte zone din București sau Cluj-Napoca sau alte orașe mai mari din țară, cred că pot fi propuse și sume mai mari.”
Sursă foto: Dreamstime