Marcel Boloş, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a vorbit recent despre cardurile sociale în valoare de 250 de lei care au fost blocate în cazul persoanelor ce nu le-au folosit corespunzător. Astfel, cei care au consumat banii pentru a achiziţiona băutură şi ţigări vor rămâne cu ele blocate până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Mai mult, banii nu pot fi scoși direct de pe cardurile sociale şi au o serie de reguli pentru a fi folosiți.
Anunțul momentului pentru românii cu pensii de până în 1500 de lei! Se blochează banii
Odată ce au fost încărcate cu bani, voucherele pentru alimente destinate românilor cu pensii sub 1500 de lei și celor care au venituri limitate, au o anumită perioadă de valabilitate.
”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Tichetele sociale disponibile pe suport electronic (card) au o valoare nominală de câte 250 lei și sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente.
Peste 2,5 milioane de români au primit aceste carduri
Mai exact, peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei, arată instituția. Voucherele pentru alimente 2022 se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului. Cardul permite plăți contactless, încă de la prima tranzacție, prin apropierea sa de terminalul POS.
De asemenea, mai este important de știut că nu puteți retrage bani de pe carduri sociale și voucherele pentru alimente pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.
Ulei, făină, zahăr, legume, carne şi lactate – cam asta se poate cumpăra pe tichetele sociale pe care pensionarii le-au primit de la stat. În acest an, voucherele de alimente se mai acordă de trei ori.
Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene mai anunţă că beneficiarii nu trebuie să depună vreo cerere pentru a primi cardul.
„Dacă vă număraţi printre persoanele eligibile, aşa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie să demaraţi dumneavoastră vreo procedură în acest sens.
În cazul în care îndepliniţi criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranşa nu veţi intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresaţi celui mai apropiat oficiu poştal, de unde veţi primi îndrumări”, transmit reprezentanţii MIPE.
Cardurile vor fi însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri şi un număr de telefon pentru cazurile în care beneficiarii întâmpină probleme.
Mii de carduri au fost deja blocate
Mii de vouchere sociale pe care românii primeau banii pentru alimente au fost deja blocate au precizat autoritățile, care atrag atenția beneficiarilor. Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, transmite că amenzile nu sunt deloc de neglijat și pot ajunge la 6.500 de lei dacă aceste carduri nu sunt folosite cum trebuie. Peste 10.000 de carduri pe care românii primeau banii pentru alimente au fost deja blocate din cauza tentativelor de fraudă. Informații importante pe acest subiect au fost oferite de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
În contextul în care mulți români s-au trezit cu voucherele sociale blocate, ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș a venit cu detalii. Acesta a explicat că beneficiarii care au încercat să cumpere produse precum tutun sau alcool vor rămâne cu cardurile blocate până la următoarea tranșă. De asemenea, oficialul le-a sugerat beneficiarilor să cumpere doar produsele care trebuie dacă nu vor să primească amenzi, care ajung în prezent la 6.500 de lei și ar putea crește în cazul în care fenomenul se răspândește.
„Încă nu avem o astfel de situaţie, dar fapta este evident de natură contravenţională. Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat, pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei. Însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure. E regretabil că sunt astfel de situaţii”, a spus Boloş.