Nicolae Ciucă: „Violența de gen este o încălcare flagrantă a drepturilor naturale ale omului”

Vineri, 25 noiembrie 2022, cu ocazia Zilei Internaționale de Luptă Împotriva Violenței asupra Femeilor, premierul României, Nicolae Ciucă, a salutat inițiativa Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse de a promova campania pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor (25 noiembrie – 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului) pentru a atrage atenția opiniei publice și a factorilor de decizie asupra violenței domestice și a violenței împotriva femeilor.

„De mai bine de 20 de ani, dedicăm ziua de 25 noiembrie luptei împotriva unei anomalii sociale, anacronică și globală: violența împotriva femeilor și fetelor. De la hărțuire și violență sexuală, domestică, trafic de persoane, căsătorie forțată, femei și fete din întreaga lume suferă atacuri sistematice la adresa libertății, demnității, integrității fizice, precum și asupra sănătății lor psihice și emoționale.

Pandemia, războiul, criza energetică și cea economică au avut consecințe extrem de dureroase mai ales asupra femeilor și fetelor, ridicând în mod alarmant nivelul de violență manifestat împotriva lor. Victimele violenței de gen provin din medii dintre cele mai diverse, sunt persoane de genuri și orientări sexuale variate, fac parte din categoria migranților sau refugiaților, reprezintă minorități etnice sau sunt persoane cu dizabilități. Ele trebuie înțelese și ascultate pentru a fi ajutate.

Violența de gen este o încălcare flagrantă a drepturilor naturale ale omului și înseamnă pierderea umanității, cu grave consecințe trans-generaționale. Consider că avem cu toții obligația să ne informăm și să învățăm de la cei ce ne calcă pe urme, precum și responsabilitatea de a educa generațiile viitoare în spiritul armoniei care există în mod natural, indiferent de gen.

Omenia și respectul trebuie să guverneze relațiile între oameni pentru a ajunge mai aproape de o societate a firescului, în care violența să nu-și mai găsească locul”, a declarat, vineri, Nicolae Ciucă.

Premierul României a precizat, totodată, că înțelegerea resorturilor emoționale, credințelor și stereotipurilor, a condiționărilor și limitărilor socio-economice care stau la baza acestui fenomen reprezintă fundamentul pe care este articulată componenta de prevenție în lupta contra violenței de gen.

„Sunt pașii esențiali pe care i-am urmat și, prin care, la nivel de guvern, construim politici și măsuri de sprijin pentru victime, adaptate realității din teren, precum și programe de informare/instruire și prevenire aplicate și personalizate. În primul nostru an de guvernare am reușit să facem pași decisivi pentru crearea de servicii integrate moderne în sprijinul victimelor violenței domestice, de centre de intervenție pentru victimele violenței sexuale și campanii de informare în rândul copiilor și tinerilor.

Și autoritățile și-au adaptat și îmbunătățit capacitatea de răspuns pentru a oferi un sprijin adecvat victimelor violenței domestice și violenței de gen”, a adăugat premierul României.

În primele nouă luni ale anului, au fost emise circa 15.000 de ordine de protecție din cauza violenței domestice

La rândul ei, Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, a vorbit despre cazurile de violență domestică din România.

„E un subiect pe care eu chiar nu vreau să îl ocolesc și nu avem voie să îl ocolim. În ultimii ani, în România, legislația a fost modificată în bine! Am reușit să introducem brățările electronice pentru agresori, ordinele de protecție… toate aceste măsuri au reușit să mărească siguranța femeilor în România. Însă numărul de agresiuni rămâne amețitor de mare: numai anul trecut 69 de femei au murit în urma violenței domestice!

Anul acesta, în primele nouă luni, vorbim despre aproximativ 66.000 de intervenții ale Poliției în cazuri de violență domestică. Din care în 41.000 de cazuri este vorba despre fapte penale! Au fost emise circa 15.000 de ordine de protecție. Și nu este de acceptat că <acasă>, locul care ar trebui să fie cel mai sigur, să ajungă arena în care se dau pumni, lovituri cauzatoare de moarte sau în care violența psihică atinge cote din cele mai înalte”, a declarat, vineri, Alina Gorghiu.

„Dați-mi voie să felicit demersul ambasadelor de la București care au semnat o declarație comună privind violența împotriva femeilor, precum și marșurile organizate de Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (VIF) în București și în întreaga țară pentru a marca 25 noiembrie – Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor”, a adăugat ea.