Toţi românii conectaţi la sistemul centralizat de termoficare vor trebui să-şi monteze contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la finalul acestui an.

Legea a trecut deja de Parlament şi a fost trimisă către preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

O lucrare atât de amplă e imposibil de realizat atât de repede, spun specialiştii

Specialiştii atrag însă atenţia că termenul de 31 decembrie 2021 este mult prea apropiat, iar legea este imposibil de aplicat atât de repede.

“Nu cred că există posibilitatea ca într-un termen aşa de scurt să se realizeze o lucrare aşa de amplă. Nici nu ar fi sănătos, când toate firmele ar fi solicitate să aibă o astfel de activitate ar exploda preţurile.

În lipsa unui astfel de sistem oamenii nu cuantifică importanţa respectivei forme de energie şi se face risipă”, spune președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță.

Administratorii de bloc spun că există avantaje mari privind economia la facturi, potrivit Digi24.

“În 40-60% se face economie montând aceste repartitoare de căldură, am o scară cu 19 apartamente unde plătesc în jur de 3200 lei agentul termic și la o scară cu repartitoare plătesc 1200-1400”, declară Eugen Berceanu, administrator de bloc.

Ce prevede actul normativ?

“În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.”

Obligaţia se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz.

Costul montării contoarelor sau repartitoarelor; sunt prevăzute şi amenzi

Un repartitor costă în jur de 70 – 100 de lei, spun cei de la Asociaţia Energia Inteligentă.

Astfel, pentru un apartament de două camere, românii vor scoate din buzunar între 280 şi 400 de lei, iar costurile vor creşte, evident, pentru cei care stau în apartamente cu 3 sau 4 camere.

Consumatorii mai trebuie să plătească şi pentru citire. Pentru un apartament cu patru calorifere, asta va costa circa 15 lei/lună.

Legea prevede şi amenzi pentru cei care nu-şi montează aceste dispozitive, amenzi ce pleacă de la 500 de lei şi ajung până la 1.000 de lei.