De anul viitor, corectarea lucrărilor de la Bacalaureat va fi digitalizată. Vor fi organizate centre de corectare în fiecare judeţ, iar lucrările vor fi scanate în faţa candidaţilor, care vor avea câte un cod atribuit. Practic candidații își vor afla pe loc nota pe care au obținut-o la examen.
„Corectarea informatizată la Bacalaureat va fi un proiect pilot începând de anul viitor. Vom avea câte un centru de examen în fiecare judeţ în care lucrările vor fi scanate în faţa candidaţilor, candidaţii vor avea un cod atribuit şi, de asemenea, fiecare subiect din fiecare probă scrisă va avea alocat un cod”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Alex Manda este expert în educaţie şi spune că această corectare ar fi trebuit introdusă cu mult timp în urmă. „Am spus răspicat faptul că e nevoie de o corectare mai obiectivă la evaluarea naţională şi la bacalaureat, pentru că este inadmisibil să avem diferenţe majore între notele dinainte şi de după contestaţii”.
Schimbare majoră în Educație
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat vineri că vrea să schimbe modalitatea de admitere la liceu, adoptând un program existent în mai multe țări europene. Astfel, examenele de admitere la liceu vor fi organizate în aceeași zi și la aceeași oră, iar un elev nu va mai putea da admitere la două licee.
„Suntem în consultări cu experți în educație pentru următoarea variantă: cei care optează să susțină un examen de admitere la un anumit liceu vor fi declarați admiși la acel liceu. Toți ceilalți susțin Evaluarea națională și vor intra în repartiție computerizată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
„Această idee de a da sau concurs de admitere la liceu, sau examen de Evaluare Națională evită participarea la două examene pentru acești tineri de 14 ani. Ar putea să fie o variantă. Ea va fi discutată, însă”, a spus Sorin Cîmpeanu la Digi24.
„Dacă un bacalaureat bazat pe competențe va putea fi aplicat doar după ce elevii vor parcurge întreg ciclul liceal, în acest sistem de educație bazat pe competențe, concursul de admitere la liceu este o modalitate prin care mergem către o educație mai personalizată, în funcție de aspirațiile fiecărui tânăr și ale fiecărei școli, și mergem, de asemenea, spre o descentralizare, fără să fie o obligativitate organizarea acestui examen nici pentru liceu, nici pentru candidați să se prezinte”, a mai precizat ministrul Educației.