Românii care au carduri la bancă au parte de vești importante. Începând din luna ianuarie 2021, aceștia vor trebui să parcurgă mai mulți pași pentru a efectua o tranzacție online. Anunțul a venit din partea directorului unei importante bănci din România.
Vineri a avut loc o conferință online la care a participat și Crina Nicolae, director Carduri ING Bank România. Aceasta a declarat că, de la 1 ianurie 2021, autentificarea tranzacțiilor online va fi cu doi factori. Totuși, aceasta a subliniat că vor exista și excepții precum plățile de mică valoare de la comercianți sau tranzacțiile recurente.
Aceasta a precizat că directiva PSD2 vine cu multe schimbări legate de securitate, aceasta propunându-și să sporească securitatea tranzacțiilor, mai ales pentru tranzacțiile online.
„Solicitarea este ca pentru orice tranzacţie online să existe o identificare cu doi factori din categorii distincte astfel încât dacă un factor este compromis, de exemplu cineva a aflat parola, există în continuare un factor care protejează tranzacţiile online”, a declarat Crina Nicolae. Ea a menţionat şi câteva exemple de autentificare cu doi factori: autentificare în aplicaţia de internet banking sau cod primit prin SMS şi o parolă statică.
Care sunt excepțiile de la autentificare
Crina Nicolae, director Carduri ING Bank România, a vorbit vineri și despre excepțiile de la autentificare, având în vedere că nu se dorește îngreunarea tranzacției.
”Care sunt excepţiile de la autentificare. Legiutorul îşi doreşte ca tranzacţiile să fie sigure, ca utilizatorii de carduri să fie protejaţi pentru tranzacţiile online, dar nu îşi doreşte să facă viaţa grea utilizatorilor.
Nu îşi doreşte să fie dificile tranzacţiile online. Aşa că acolo unde riscul de fraudă al unei tranzacţii este mic sau poate fi diminuat prin controale alternative legiuitorul permite excepţii de la această autentificare strictă.
Deci permite ca tranzacţiile e-comerce să se desfăşoare fără autentificarea clientului. Pentru client totul va fi transparent.
Va introduce datele de card şi tranzacţia se va realiza. În spate există nişte validări care încadrează tranzacţia în aceste excepţii. Exemple de excepţii sunt sume mai mici de 30 de euro pe tranzacţii, cu maximum 5 tranzacţii consecutive sau maxim de 100 de euro cumulat de la ultima autentificare strictă. Banca face acest calcul sau această analiză pentru fiecare tranzacţie”, a precizat Crina Nicolae.