Vești de ultimă oră pentru români. Ministerul Dezvoltării aduce clarificări referitoare la renovarea energetică a blocurilor. Potrivit sursei citate, în prima oră de la lansarea proiectelor, vineri, s-au depus cereri de finanțare pentru 500 de milioane de euro.
Menționăm faptul că Ministerul Dezvoltării a lansat în cursul zilei de vineri, 1 aprilie, apelurile de proiecte pentru eficientizarea energetică, securizarea seismică și în caz de incendiu a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice.
100 de cereri de finanțare în doar jumătate de oră
Referitor la depunerea cererilor de finanțare, acestea pot fi depuse exclusiv online, de către autoritățile publice.
„În prima jumătate de oră, au fost înregistrate primele 100 de cereri de finanțare, iar, după o oră, valoarea cererilor depuse s-a ridicat la 500 de milioane de euro”, anunță ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Amintim faptul că inițiativa are ca scop creșterea numărului de activități de renovare pentru care se pot obține bani de la stat. Aceste activităţi ar viza creșterea eficienței energetice a imobilelor.
Pentru ce pot fi folosiți banii
Conform documentului, finanțarea ar urma să poată să fie cerută pentru:
- Lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/ repararea/ înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune, respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator de căldură cu performanță ridicată.
- Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii.
- Montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri.
- Lucrări de instalare a infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice.
- Reabilitarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate.
- Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED.
- Instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare sau prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie.
În același timp, proiectul demarat mai vizează și:
- Repararea și înlocuirea ascensoarelor de persoane.
- Izolarea termică a planșeelor sau a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite.
- Asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace cu asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.