Lovitură pentru milioane de șoferi din România! Polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor care le-au împrumutat vehiculul și vor putea da amenzi în cazul refuzului acestora.

Lovitură pentru șoferii din România. Se dau amenzi pe loc. Nu s-a mai întâmplat asta până acum

Practic, în cazul în care cineva împrumută mașina personală, proprietarii ei vor fi nevoiți să transmită informații despre identitatea șoferului care o are pe mână, nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum e în prezent, ci și a poliției locale, lucru nemaiîntâlnit până acum la nivel național.

Un proiect de lege în acest sens a ajuns deja pe masa senatorilor și a fost adoptat luni seara. Astfel, dacă va fi votat, el va fi aplicat în toată România. Mai mult, polițiștii locali vor putea aplica și amenzi de până la 2.900 de lei celor care nu răspund unor astfel de solicitări. Măsura propusă dorește o identificare mai facilă și amendarea celor ce obișnuiesc să staționeze sau să parcheze mașina neregulamentar.

Se modifică Codul Rutier

Proiectul de lege aprobat de Senat prevede modificarea Codului rutier în ideea în care va obliga proprietarii de mașini să dea detalii privind șoferul, în cazul în care le împrumută, și polițiștilor locali, nu doar celor de la rutieră.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, urmează să fie scris în Codul rutier dacă noua lege va fi aprobată.

Amenzi între 1.305 lei și 2.900 de lei

Dacă vor ignora solicitările poliției, indiferent dacă e cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini vor putea primi amenzi din clasa a patra de sancțiuni, adică între nouă și 20 de puncte-amendă. Ținând cont de faptul că punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

În acest caz, al refuzului furnizării de informații despre șofer, amenda va putea fi aplicată atât de polițiști rutieri, cât și de cei locali. Mai mult, amenzile pentru această abatere trebuie achitate integral, adică lor nu li se aplică regula plății a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile.

“În considerarea faptului că polițiștii locali vor avea competența de a solicita datele de identificare ale conducătorilor autovehiculelor oprite/ staționate/ parcate neregulamentar, se va reduce numărul de încălcări ale normelor legale privind oprirea/ staționarea/ parcarea, având în vedere și faptul că sancțiunile pentru necomunicarea datelor de identificare ale conducătorilor autovehiculelor sunt mai mari decât cele pentru oprirea/ staționarea/ parcarea neregulamentară”, se mai arată în expunerea de motive.